Fresh Press portal
BIH Vijesti

Lejla Semić: “Moj suprug je imao šansu od jedan posto da preživi, Batko mu je spasio život”

Lejla

Afera „Otvorena mreža“ koja je rezultirala opsežnom istragom sarajevskog tužilaštva i pritvaranjem Almira Čehajića Batka izazvala je ozbiljnu debatu i brojna prepucavanja u bh. javnosti. Dok su se jedni zgražavali detaljima istrage, drugi su negodovali zbog Batkovog hapšenja tvrdeći da se radi o humanitarcu koji je prema stavu koji zastupaju spasio mnoge živote.

Naime, Avazu se javila Lejla Semić, iz Viskog koja je svom suprugu Muameru donirala bubreg, a čija transplatacija je uspješno urađena u Francuskoj, a sve zahvaljujući Batku.

Bezizlazna situacija

Vjerujte da smo bili u bezizlaznoj situaciji. Prije iskustva s „Otvorenom mrežom“ samostalno sam bila u Francuskoj u Tuluzu. Tamo mi je ljekar savjetovao da bi najbolje bilo da stupim u kontakt s „Otvorenom mrežom“, jer će preko njih sve lakše ići. Niko to ne bi mogao platiti. Dao mi je broj telefona i stupila sam u kontak s Batkom. Prije toga samo potpisali ugovor da 22.000 eura košta transplantacija i moj muž je stavljen na listu čekanja. Dok je par godina čekao na presađivanje, ustanovilo se da su kod njega otkazali bubrezi zbog srca, a ne od povišenog krvnog pritiska. Situaciju je otežalo to što je morao je uraditi operaciju srca i dobio je petorostruki bajpas” – tvrdi Semić.

Humanitarni pozivi

Ona kaže da su ljekari davali jedan posto šanse da Muamer ostane živ.

Za to vrijeme Batko se brinuo o mojoj porodici i niko nam nije novac tražio. „Otvorena mreža“ nam je izašla u susret. Dvije godine je trajala borba za život mog supruga. Dobili smo nešto novca i od fonda solidarnosti, ali to nije bilo ni blizu dovoljno. Skupljali smo novac preko humanitarnih poziva, skupljao je i Batko, pravili smo koncerte… Nikada nismo imali problema niti nam je neko novac tražio” – pojašnjava Semić.

Šalju krv preko DHL

Muamerova transplantacija je uspjela i on se sada nakon šest godina dobro osjeća.

Sve operacije koje je imao Muamer su dobro prošle. Jako nam je žao zbog svega što se Batku desilo. Naravno, sve treba istražiti, ali suprug i ja želimo da kažemo svoje iskustvo s „Otvorenom mrežom“. Jako smo zahvalni Batku, koji nam je pomogao da moj suprug preživi. Mislim da on jako teško podnosi sve ovo što mu se dešava. I on je bolestan ima šećer i nadam se da će što prije dokazati svoju nevinost. Evo i sada nakon šest godine od transplantacije mi kontroliramo i šaljemo krv preko DHL u Francusku i niko nam ništa ne naplaćuje” – kazala je na kraju razgovora Semić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više