Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Macron upozorio na opasnost od raspada Evropske unije

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je u razgovoru s predstavnicima regionalnih medija ponovo upozorio na veliku opasnost od raspada Evropske unije.

Na taj način je pravdao svoje učešće u kampanji za evropske izbore, koje opozicija otvoreno kritikuje.

Francuski predsjednik je izabran 2017. i oduvijek je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.

U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika on tumači zašto nije samo posmatrač nego i učesnik ovih izbora, prenio je Index.hr pozivajući se na Hinu.

Macron ističe da su ovi izbori najvažniji nakon 1979. jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

“Ako kao predsjednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donijela napredak, biću odgovoran pred istorijom”, ocijenio je Macron.

Uz to, on je predložio da se nakon izbora održi evropski utemeljiteljski sabor na kome će učestvovati čelnici i građani kako bi utvrdili strategiju Evrope u idućih pet godina, pa i izmjene ugovora koje bi iz toga mogle proisteći.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti životne sredine, Macron je predložio opšte oporezivanje kerozina u Evropi.

Francuski predsjednik je zajedno sa portugalskim socijalističkim čelnikom Antoniom Kostom u ponedjeljak pozvao na stvaranje velike koalicije naprednjaka koja bi se suprotstavila onima koji žele da unište Evropu nacionalizmom.

Njegovo uplitanje u kampanju, koje je išlo čak do toga da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritikovale su sve opozicione stranke, prenosi Tanjug.

“Macron zloupotrebljava predsjedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana”, napisao je na svom nalogu na Twitteru nosilac liste Nacionalnog okupljanja Žordan Bardeja dodajući da je to protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više