Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Magazinović na Parlamentu BiH: Je li tačno da se prodaju Eronet i BH Telecom?

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za koju je predložena samo jedna tačka dnevnog reda – Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, počela je danas u Sarajevu

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta, održanoj 24. maja, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je predlagao da se na toj sjednici razmatra ova informacija, ali je nakon diskusije ipak predložio da se zatraži od Vijeća ministara njeno dostavljanje do naredne sjednice.

Prijedlog da Vijeće ministara dostavi navedenu informaciju tada nije podržan, pa su poslanici SNSD-a zatražili održavanje hitne sjednice Doma.

Na sjednici nisu prisustni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, iz čijeg kabineta je saopćeno da službeno boravi u inostranstvu, kao ni njegov zamjenik i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji danas predsjedava Komisijom za izbor direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na početku sjednice predsjedavajući kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović zatražio je da Predstavnički dom danas razmatra i posljednje usaglašeno pismo namjere prema MMF-u, koje bi moralo biti javno objavljeno.

Istakao je da je neophodno da se uvjerimo da li je tačno da je u pismu namjere navedeno da će Vlada FBiH u konsultacijama sa Svjetskom bankom i/ili EBRD-om završiti finansijsko-operativnu procjenu vrijednosti za BH Telecom i HT Mostar do oktobra 2016. i prodati sve svoje udjele u tim preduzećima do kraja naredne godine.

Inače, direktor pri EUROSTAT-u i predsjedavajući Međunarodne posmatračke misije za popis u BiH (IMO) Pieter Everaers izjavio je prošle sedmice u Sarajevu da je metodologija za obradu podataka, uključujući i utvrđivanje statusa rezidentnog stanovništva, koju je utvrdio Centralni popisni biro BiH, u skladu s preporukama IMO-a.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više