Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Majke enklava Srebrenica i Žepa čestitale ekipi filma “Quo Vadis, Aida?”

Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” čestitao je ekipi filma “Quo Vadis, Aida?” na nominaciji za filmsku nagradu Oscar, prenosi Anadolu Agency (AA).

S ovim filmom istina o Srebreničkom genocidu i patnjama Srebreničana će ostati trajno zabilježena. Čitav svijet ima priliku vidjeti istinu o genocidu koji je 1995. godine izvršen pod zastavom UN-a. Dvadeset i pet godina nakon genocida i dalje postoje oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Njih pozivamo da pogledaju film i preispitaju svoje stavove. Zašto je jedan narod manje vrijedan od drugog? Zašto neko zbog svog imena i vjere treba biti ubijen?“, navodi se u saopćenju Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Također su apelovali da se poduzmu potrebni koraci kako bi se zabranilo negiranje genocida.

Očekujemo od cijelog svijeta da konačno u Bosni i Hercegovini negiranje genocida bude zabranjeno i najstrožije kažnjivo. Još jednom pozivamo visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida i time spriječi reviziju historije u službi političkih ciljeva“, navodi se.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više