Fresh Press portal
BIH Vijesti

Majke Srebrenice uputile oštru kritiku OHR-u

ohr-sudovi-u-sad-su-potvrdili-imunitet-ohr-a-ohr-zgrada_5e3c31ee6e98d

Više udruženja među kojima i Udruženje ‘Srebreničke majke’, Udruženje ‘Žene Srebrenice’, Udruženje ‘Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa’ i Udruženje ‘Žene Podrinja’ poslali su oštru reakciju prema Uredu visokog predstavnika u BiH.

Majke koje okupljaju članove nevino ubijene djece žena i staraca oštro se protive izgradnji ‘Spomenika miru‘”.

Svjedoci smo upornog negiranja genocida koji se dogodio jula 1995. godine u Podrinju, a kojeg su počinile srpske vojne i paravojne formacije. Genocid je utvrđena činjenica od strane međunarodnih sudova i kao takav ne može se promijeniti. Međunarodna zajednica ništa nije učinila na otklanjanju posljedica genocida a sve je glasnije negiranje genocida i veličanje zločinaca.

Načelnik općine Srebrenica Malden Grujičić javno ističe da je njegov uzor Vojislav Šešelj, pa se i sam svrstao u radikale i četnike, a kao takav želi da gradi Spomenik miru.

Da bi uopće razgovarali o gradnji bilo kakvog spomenika pa i Spomenika miru majke traže sljedeće:

1. Da OHR hitno donese zakon o zabrani negiranja genocida

2. Da se iz parka u centru Srebrenice izmjeste dva spomenika četnicima koji su vršili pokolj muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata

3. Da se načelnik općine Srebrenica izvini majkama za sve nevino ubijene u proteklom ratu“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više