Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Marica i Haris su iz Srebrenice i ruše predrasude: Srednjoškolci izumili pametne kontejnere

Marica Milosavljević i Haris Mujić, srebrenički srednjoškolci, autori su projekta pametni kontejner koji je nazvan “Trash for Cash” (TFC).

Izradu prototipa pametnog kontejnera finansirat će “Futurus Makerspace” i Fondacija budućnosti BiH. Ideja o razvoj pametnog kontejnera nastala je kad su Marica i Haris učestvovali na najvećem takmičenju srednjoškolaca u BiH “Start Me High School”. Šetajući gradom, uočili su da na svakom koraku stoje razni otpadni predmeti pa su odlučili da podignu ekološku svijest ljudi.

Naša ideja naišla je na pozitivne komentare stručnjaka i na takmičenju smo svrstani među deset najboljih inovativnih ideja. Oni koji budu odlagali smeće u pametne kontejnere, dobivat će bodove za poklone, koje će osigurati sponzori koji se budu reklamirali na površini kontejnera. Time će kompanije imati mogućnost da se reklamiraju za manji iznos nego što je to drugi vid reklame” – pojasnila nam je Milosavljević.

Prvi kontejneri biti će postavljeni u Srebrenici, a nakon toga širom BiH. Fondacija budućnost BiH i “Futures Makerspace” omogućili su nam da se informatički obrazujemo, a pametni kontejner je njihov i naš uspjeh” – kaže Mujić.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Novi skandal u Srebrenici: Grupa srpske djece, po nagovoru roditelja, bojkotira nastavu

E.H

Sarajlić: “Negiranjem genocida Vučić ponižava svoju državu i svoj narod”

E.H

Jezivi detalji napada na pokrivenu djevojčicu u Srebrenici: “Oni su je sustigli, 10-15 đaka iz 8. i 9. razreda.”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više