Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Meteorolozi u iznenađeni, kakvo nas vrijeme očekuje? Vruća jesen, a zima bez snijega?!

Meteorološko ljeto je došlo kraju i globalni vremenski obrasci polako ulaze u jesenski mod.

Ključno ove godine u nastavku bi moglo biti razvijanje La Nina ENSO (El Niño Southern Oscillation) faze u tropskim dijelovima Pacifika. Modeli za jesen pokazuju da bi se globalno djelovanje moglo protegnuti i kroz zimu koja je pred nama!?

Naime, jačanje La Nine je ključni faktor za vremenske prilike u idućih 6 mjeseci. Podsjetimo da ENSO ima svoje tople i hladne faze, a promjena tropskih vjetrova oko Ekvatora obično inicira jednu ili drugu fazu – pokretanje i zaustavljanje, prenosi “Doznajemo“.

No, šta to sve skupa znači za vrijeme u našim krajevima?

Vrijeme – Screenshot

Svaka ENSO faza ima različito djelovanje na vrijeme u čitavom svijetu – a pojedina faza (topla ili hladna) obično se razvije u kasno ljeto i traje sve do idućeg ljeta, ponekad čak i godinama!

Topla faza se naziva «El Nino» (dječak), a hladna «La Nina» djevojčica, a određena je prema temperaturnim anomalijama u centralnom regionu ENSO-a u tropskom Pacifiku.

Nedavne analize pokazale su anomalije temperature okeana u ENSO područjima – odnosno da je u pitanju nešto hladnije nego normalno.

Zbog svega toga se očekuje da će Stari kontinent imali toplije temperature nego što je to uobičajeno ove jeseni. Moguće je doduše da jugoistok bude manje pogođen ovim svim. Naravno, to ne znači da neće biti hladnijih dana ili prodora hladnijih fronti nikako.

No, zanimljivo je da bi se sve moglo protegnuti i u zimu, koja će možda biti jedna od toplijih i «zelena» bez snijega, čak i više nego u proteklim godinama?

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više