Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mike Pence započeo je posjetu Izraelu: Prvi put nakon Trumpovog proglašenja Jerusalema glavnim gradom

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence započeo je posjetu Izraelu u nedjelju, a to je prvi put da je jedan visoki američki zvaničnik posjetio ovu zemlju nakon Trumpovog proglašenja Jerusalema glavnim gradom, piše Guardian.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu dočekao je Pencea rekavši kako ga smatra “velikim prijateljem”.

Pence je prije Izraela bio u posjeti Jordanu gdje je sa kraljem Abdullahom pokušavao “obnoviti povjerenje i dobre odnose” nakon kontroverzne odluke o promjeni glavnog grada Izraela.

Pence je u Jordanu pokušavao uvjeriti kralja Abdullaha da su SAD još uvijek posvećene mirovnim pregovorima i da je solucija dvije države još uvije jedina opcija.

Trumpovo proglašenje Jerusalema glavnim gradom Izraela izazvalo je gnjev arapskih zemalja, posebno Palestine koja uporno želi vratiti svoju teritoriju koja je okupirana.

Ta odluka stavila je kralja Abdullaha u veliku nedoumicu, jer je Jordan donedavno bio jedan od najvećih saveznika Amerike u arapskom svijetu.

Sličnu poruku Pence je poslao i egipatskom predsjedniku Abdel Fatahu el-Sisiju u subotu na sastanku u Kairu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više