Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

MILIONI UZALUD POTROŠENI! Zašto su Romi napustili svoje nove kuće

Tek nešto više od godine, nakon što su u njih uselile romske porodice, vrata novosagrađenih kuća u Stanojevićima u općini Čapljina su zatvorena, a hercegovački, kameniti brežuljak pust

Pet novih prizemnica je pusto, a otpad i stare stvari daju naslutiti dvojbene životne navike. Umjesto vreve brojne djece i tradicionalno domaćinski raspoloženih Roma, dijelom ovog malog sela vlada čudna tišina.

Gdje su otišli novi žitelji Stanojevića?

Gdje su nestali novi žitelji Stanojevića, mjestašca s oko 100-injak žitelja i zašto su novi domovi, predviđeni za zbrinjavanje romskih porodica u milionskom projektu EU-a i lokalne zajednice – danas prazni?

“Nema vam gore nikoga. Svi su negdje odselili. Znam da je jednoj od porodica rođak koji živi u Njemačkoj poslao garanciju za turističko boravište i da su svi, zajedno sa djecom, otišli”, kaže za DW Dževad Pezo, mjesni povjerenik Stanojevića. Šta njegovi susjedi rade u Njemačkoj, on ne zna.

Govori kako je, zahvaljujući projektu zbrinjavanja Roma i njihovo selo dobilo obnovljenu elektro mrežu i lokalni put.

“Naši novi susjedi su uselili u nove kuće, poklonjeni su im i motokultivatori za obradu zemlje i novo vozilo kako bi mogli djecu, zajedno s našom, voziti u školu. Ali, djeca su išla u školu samo dva dana, a motokultivatore su prodali”, pojašnjava Pezo, istovremeno se čudeći postupcima susjeda za koje kaže na nisu starosjediocima pričinjavali nikakve probleme.

Jesu li milioni uzalud potrošeni?

Ovo malo selo od Čapljine je udaljeno oko 25 kilometara, a žitelji prvenstveno žive od poljoprivrede te manjim dijelom od stočarstva. Romske porodice život u kartonskim barakama na gradskoj deponiji zamijenili su novim kućama. No, kako se čini, više od milion eura i sva pomoć EU-a, UNHCR-a i Općine Čapljina nisu bile dovoljne za njihovu potpunu integraciju u društvo.

“Mi, povratnici, dobili smo samo dva motokultivatora, a oni su dobili sedam ili osam i sve odmah prodali jer ne žele raditi. Svaka ‘freza’ košta više od hiljadu maraka, a poklonjeno im je i novo vozilo za prijevoz djece, nove kuće, namještaj, a sada je sve pusto. To je sramota”, kaže nam u prolazu jedna od mještanki Stanojevića.

I izgradnja stambenih objekata za nezbrinutu romsku populaciju dio je projekta “Akcija Roma”, a pet kuća u Stanojevićima ubrajaju se u ukupno 149 stambenih jedinica koje finansira EU s 2,5 miliona eura, a lokalna zajednica – općina Čapljina s pola miliona eura.

Radost i svečanost prilikom uručenja ključeva i useljenja u nove i sigurne domove iz novembra 2015. godine izgleda da je brzo splasnula, a novi žitelji Stanojevića sreću i dalje traže – negdje drugdje.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više