Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora

Viši sud osudio je na godinu dana zatvora Mirjanu Marković zbog uticanja na članove vladine komisije da izvrše nezakonitu dodjelu državnih stanova 2000.

Istom presudom nekadašnji sekretar Vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i po dana zatvora, a tadašnji direktor Dipos-a Miloš Lončar na godinu dana zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a Markovićeva jer ih je podstrekivala na izvršenje tog djela.

Markovićeva je osuđena u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna potjernica. Sud je zbog toga ostavio na snazi rješenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003. godine.

Mirjana Marković teretila se za krivično djelo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je prema optužnici, kao predsjednica direkcije JUL-a tadašnje neke članove Komisije Vlade Srbije za dodjelu stanova podstrekavala da dodijele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Suđenje Markovićevoj razdvojeno je početkom ove godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođen optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena dijela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu sa Markovćevom.

U postupku pored njih dvije, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Što se tiče Markovićeve, predstavnici Generalnog tužlaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po potjernici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbjednosti Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala, prenosi “Telegraf“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više