Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mjere štednje na KCUS-u se nastavljaju! Roditelji mobitelom slikaju nalaze djece jer nema papira

Mjesecima unazad (još malo pa pune dvije godine) građani koji trebaju usluge Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobro osjete mjere štednje direktorice Sebije Izetbegović. Osim onih osnovnih stvari koje najveća bolnica u BiH nema, lijekova, reagensa, gaza, rukavica, pacijentima je uskraćen i njihov medicinski nalaz, piše agencija Patria.

Već smo ranije pisali da KCUS ne izdaje nalaze u printanoj formi već šalje pacijente u domove zdravlja. Iz domova zdravlja tvrde da ne može ljekar priznati nalaz bez originalnog pečata i potpisa ljekara. I tako dok se prebacuje odgovornost sa KCUS-a na domove zdravlja i obratno, pacijenti ispaštaju i „ganjaju svoje nalaze“.

Novi slučaj sa KCUS-a pokazuje da su direktoricine mjere štednje i dalje na snazi i to na najmlađim pacijentima.

Roditelji jednog dječaka (ime poznato redakciji) jučer su imali neugodno iskustvo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Naime, s obzirom da dijete ima alergije i da se one moraju kontrolisati to uključuje alergo testove, ali u bolnici nema reagenasa. Dva potrebna alergo testa koštaju oko 350 KM” – kaže otac dječaka.

Da stvar bude i gora, dječak je radio i spirometriju (test za ispitivanje plućne funkcije), ali nalaz nije mogao dobiti. Doktorica koja ga je pregledala kazala je majci da mobitelom slika nalaz!

“Jednostavno nema papira! Dakle u državi u kojoj posjekoše sva stabla nema ni papira. Bolnica nema papira” – kaže ogorčeni otac kojem se zajedno sa suprugom godinama unazad uredno od plaće odvajaju naknade za zdravstveno osiguranje.

Vrhunac ove nevjerovatne priče je da je doktorica uzela jedan od starih nalaza te na njemu našla malo slobodnog prostora i napisala „stručno mišljenje“.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više