Fresh Press portal
Svijet Vijesti

Mladić: Lažni sud osudio me “na pravdi Boga” što sam branio narod

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je, pred haškim sudom, tvrdio da ga je taj “lažni” sud, koji “ne priznaje”, osudio na doživotni zatvor “na pravdi Boga” zato “što je svoj narod i državu branio od NATO”.

“Ja sam sedam godina i sedam dana u ovoj mrtvačnici od haškog suda, zato što sam se branio od NATO koji je rasturio moj narod i državu”, kazao je Mladić (76) na stausnoj konferenciji u Hagu.

To je bilo prvo Mladićevo pojavljivanje u haškoj sudnici od 22. novembra prošle godine, kada ga je Haški tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

“Ovo je lažni sud i ja ga ne priznajem. Lažni sudija (Alfons) Ori donio je meni opskurnu doživotnu presudu…Zato što sam branio svoj narod i državu od NATO i njegovih satrapa”, kazao je Mladić.

Odjeven u bijelu košulju na kojoj je, ispod crteža palca okrenutog na dole, velikim crnim slovima pisalo NATO, Mladić je, stojeći, desetak minuta govorio energično i povišenim glasom, dok ga je sudija Teodor Meron (Theodor) opominjao da to nije tema zasjedanja.

“Ja nisam ubijao svoj narod, već NATO i njegovi podrepaši, secesionisti”, vikao je Mladić.

Tokom nepovezanog izlaganja, Mladić je sudiji Meronu rekao da “nije kriv…što mora da opravda NATO po svaku cijenu, a nema opravdanja za ono što rade”.

“Srbi nisu krivi, a NATO je zločinac. Braćo i sestra, vi ste žrtve. Svi koji drugačije kažu-lažu. Hiljade građana Srbije umire od osiromašenog uranijuma”.

Pozvan da govori o svom zdravlju, Mladić je rekao da mu “u pritvoru nije dobro” i da mu se zdravlje “naglo pogoršalo”. “Od 2008, sam imao više nervnih i srčanih udara koji nisu registrovani”.

“Ja želim da me liječe u Beogradu, Moskvi ili Pekingu i tražim da me ovaj satrapski sud pusti, jer ovdje za mene nema lijeka…Ja za zapadni zakon i sud ne hajem”.

Sudija Meron odgovorio je Mladiću da je sud njegove zahtjeve za privremeno oslobađanje već odbio.

Mladić je kazao da je – poslije prvog “nervnog udara” koji je 1996. “nekako predeverao” – “jedva preživio” drugi udar koji ga je 2008. “bacio s nogu”, neposredno prije nego što je bio uhapšen u Srbiji.

“Sada sam malo bolje, ali nisam zdrav. Polovina tijela i mozga mi ne radi kako treba”, kazao je Mladić, koji je u sudnici izgledao čilo, zategnutog lica i svježe potšišane kose.

Tvrdio je, međutim, da je u pritvoru “po cijeli dan u krevetu” i da “jedva stoji”.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dejan Ivetić ponovili su da kod generala postoji visok rizik od novog moždanog ili srčanog udara.

Te tvrdnje je ranije više puta kao neosnovane odbacio Haški tribunal, ali je sudija Meron naložio da ponovo budu ispitane.

Rok za podnošenje žalbi, koje su na prvostepenu presudu najavile i odbrana i optužba, ističe 6. avgusta.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Šta znače plakati sa likom Ratka Mladića? – Ovo je poruka da u Srebrenici nema mjesta za druge?

E.H

Božićna podrška Mladiću: Srebrenica obljepljena plakatima s porukom “Bog te poživio i zdrav nam bio generale”

E.H

Sin Ratka Mladića tvrdi: “Iz RS se nadaju da će moj tata biti pušten na slobodu”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više