Fresh Press portal
BIH Vijesti

MMF upozorio političare u BiH: “Ne dirajte rezerve Centralne banke BiH”

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini danas se oglasio saopćenjem za javnost u kojem je, praktično upozorio bh. političare da ne diraju devizne rezerve Centralne banke BiH.

U ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor CBBH predstavlja stub stabilnosti. Valutni odbor je dobro služio Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti, i povjerenju u valutu. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finansijsku krizu i krizu valute”, poručio je Jewell.

Iz tog razloga, potcrtao je on, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje.

Inače, najveći zagovornik uzimanja rezervi iz Centralne banke je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je čak optužio osoblje Banke da isključivo slušaju strance.

On je rekao je Centralna banka BiH u ovom trenutku može obezbijediti oko 900 miliona KM sa pokrićem.

Jewell je u današnjem obraćanju javnosti rekao i da MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi svoju solidarnost sa narodom Bosne i Hercegovine.

Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). Trenutno, očekujemo da ćemo u drugoj polovini aprila doznačiti oko 165 miliona eura kako bi pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogunost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI”, naglasio je on, piše “Klix“.

Povezani članci

Uklonjeni kipovi sa fontane u Vitezu: Umjesto njih, postavljena tabla na kojoj piše “… i mirna Bosna”

E.H

Pronađeno rješenje za proslavu matura u BiH

E.H

Jedan od najvažnijih datuma za našu zemlju: Danas 28 godina od članstva BiH u UN-u

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više