Fresh Press portal
Crna Hronika Vijesti

Mrtvi ”se prijavljuju” za glasanje putem pošte, 50 glasača na jednoj adresi…

Glasači

Prijave preminulih osoba da glasaju putem pošte iz inozemstva, više desetina ljudi na istoj adresi, korištenje javnih resursa u svrhu političke promocije, predizborne aktivnosti prije početka kampanje… samo su neke od stotina nepravilnosti uočenih u posljednjih mjesec dana.

Ovi izbori, više nego prethodni, u fokus stavljaju krađu glasova u periodu prije izbornog dana, što je mnogo teže otkriti.

Najviše mrtvih, za glasanje putem pošte, prijavilo se iz Srbije, Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije… Također, na jednoj adresi za glasanje iz dijaspore zabilježeno je više od 50 glasača svih nacionalnosti. Dio materijala, potvrđeno je iz Centralne izborne komisije, proslijeđen je Tužilaštvu BiH, a dio će biti.

Na prošloj sjednici CIK je donijela prve odluke o sankcioniranju političkih subjekata u vezi sa ponašanjem političkih subjekata u izbornom periodu.

Uvidom u spis i screenshot sa društvene mreže Centralna izborna komisija je utvrdila da je politička stranka odgovorna za kršenje člana 16.14 stav 3 Izbornog zakona i predložila da se ovoj stranci izrekne kazna od 1000 KM.

Iz Ambasade SAD u BiH su pozvali na sprječavanje nepravilnosti i pružili podršku Centralnoj izbornoj komisiji:

Podržavamo napore CIK-a da poboljšaju transparentnost i integritet ovogodišnjih izbora i pozivamo ih da odlučno djeluju u zaštiti izbornog postupka od bilo kakvih nepravilnosti, uključujući one pronađene u inostranim prijavama za glasanje.”

Stotinu posmatrača Koalicije „Pod lupom“ je zabilježilo 238 slučajeva izbornih nepravilnosti tokom septembra, od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini ili gradu u Bosni i Hercegovini. Fokus izbornih nepravilnosti se sa izbornog dana u period prije.

Postalo je previše očigledno krasti glasove na izborni dan zato što su oči i javnosti i posmatrača uprte na sam izborni dan. To se sada radi kroz sive zone puno skrivenije, puno teže za otkriti, kroz pritiske na birače, kupovinu glasova, uslovljavanje otkazima, nuđenje zaposlenja u zamjenu za glas, neažurni spiskovi sa mrtvima”, kazao je Dario Jovanović, Koalicija “Pod lupom”.

Iz Koalicije Pod lupom su naveli i da 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice, da četiri lokalne izborne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, četiri rade u nepotpunom sastavu, a u pet lokalnih zajednica nemaju adekvatne uslove za rad.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više