Fresh Press portal
Crna Hronika Vijesti

Na ahiret preselila majka Hadžira Avdić: Srpski zločinci ubili joj muža i pet sinova

Hadžira

Na ahiret je danas preselila Hadžira Avdić, majka kojoj su srpski agresori 21. maja 1992. godine odveli i ubili muža i petoricu sinova. Uz Havu Tatarević, Naziju Beganović i nekoliko Srebreničanki, Hadžira Avdić iz Grbavaca kod Zvornika je među najožalošćenijim majkama u našoj zemlji.

Za Hadžiru Avdić iz Grbavaca kod Zvornika u maju 1992. godine život je stao. Njeno srce iščupano je iz grudi 21. dana tog mjeseca, kada su joj četnici iz kuće odveli muža Halču i petoricu sinova i nešto kasnije ih, ispostavit će se, ubili u Karakaju.

Kobnog datuma, u ničim izazvanom napadu i bez ikakvog otpora, srpske paravojne jedinice ubile su i odvele u zatočeništvo više od 80 mještana Grbavaca, što je činilo petinu sela. Tijela gotovo svih, uključujući Hadžirine sinove i muža, nađena su u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin grob u naselju Glumina.

– Ja sam dan nakon što su odvedeni krenula s još jednom ženom prema Zvorniku. Zaustavili su nas na prvoj barikadi i rekli da se vratimo kući, a da će njih pustiti nakon što ih ispitaju. Nisam mogla vjerovati da mogu pobiti nedužnu djecu, jer su dvojica mojih sinova bila maloljetna, a najmlađi Advir imao je samo 14 godina – govorila je Hadžira prije nekoliko godina.

Majka Hadžira Avdić izgubila je supruga Halču (1949.) i sinove Mefaila (1967.), Naila (1970.), Ismaila (1972.) Mevludina (1975.) i Advira (1978.).

Od nekada brojnog potomstva u porodici Avdić ostale su žive samo dvije kćerke najstarijeg Hadžirinog sina Mefaila, tada sedmogodišnja Edina i petogodišnja Almedina, koje su sada udate i imaju svoje porodice.

Grbavci su među naseljima s najvećim stepenom stradanja u BiH. Ubijani su i odvođeni i starci, žene i djeca. Iako su vođene razne istrage, još uvijek niko od nalogodavaca i izvršilaca teških zločina u ovom mjestu nije procesuiran.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više