Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Najavili su ukidanje mjera: “Ponovno smo pobijedili koronavirus na Novom Zelandu”

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern najavila je ukidanje mjera uvedenih u Aucklandu radi suzbijanja drugog vala koronavirusa, tvrdeći da je njena zemlja “ponovo pobijedila virus”.

NDTV piše da je Novi Zeland u maju u potpunosti zaustavio prvi val koronavirusa zahvaljujući strogim mjerama, a zemlja je zabilježila niz od 102 dana bez novozaraženih osoba.

Međutim, novo žarište epidemije otkriveno je u augustu u najvećem gradu Novog Zelanda i to je vlasti prisililo da za milion i po stanovnika Aucklanda odrede stroge mjere potpunog zatvaranja koje su trajale tri sedmice, sve do početka septembra.

Nakon toga, u ovom gradu na sjeveru zemlje 12 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom te je premijerka Ardern potvrdila da je epidemija sada pod kontrolom te je pozdravila stanovnike koji su morali izdržati novi lockdown.

Stanovnici Aucklanda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je do sada uspio dva puta. I ponovo su pobijedili virus”, rekla je Ardern.

Uspjeh je za nju došao u pravom trenutku ukoliko se uzme u obzir da se 17. oktobra održavaju parlamentarni izbori. Velika je vjerovatnoća da će Ardern nakon izbora ostati na čelu vlade.

Premijerka je dodala da će od srijede u Aucklandu vrijediti najniži nivo borbe protiv pandemije koji vrijedi i za ostatak zemlje. To znači da neće više biti nikakvih ograničenja javnog okupljanja.

Međutim, Ardern je upozorila da se ne treba previše “opuštati ni uspavati”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više