Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Najsramotnija korupcijska afera u poratnoj BiH ili politički montirani proces?

‘Slučaj Respiratori’ koji je zgrozio ne samo bh. nego i regionalnu javnost, a ne treba zaboraviti da su o njemu pisali najugledniji europski i američki mediji, jučer je dobio i prvo sudsko ročište.

Federalni premijer Fadil Novalić, dopremijerka i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, nekadašnji prvi čovjek Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke ‘Srebrena malina’ Fikret Hodžić izjasnili su se da nisu krivi. Tako je ročištem za izjašnjenje o krivnji počelo suđenje koje će sigurno biti jedno od javnosti najzanimljivijih a ne treba sumnjati da će zbog osjetljivosti cijelog slučaja dugo i trajati, piše Dragan Bradvica za Dnevni list. 

Izjašnjenje o krivnji uslijedilo je nakon što je sutkinja Hadžiomerović optužene u ovom predmetu upoznala s njihovim pravima i obavezama, te načinima na koje mogu da se izjasne, uključujući tri opcije (nisam kriv, kriv sam ili odbijam da se izjasnim), odnosno moguće reperkusije svake od predočenih opcija. Između ostalog, optuženi su potvrdili kako su optužnicu razumjeli i da su psihički sposobni, odnosno da nemaju smetnji da se izjasne.

Kreiranje ‘slučaja Sanader’

Glavna odvjetnica tima obrane Novalića, Vasvija Vidović, nakon ročišta novinarima je rekla kako dokazi koje Tužiteljstvo ima ne slijede činjenični opis optužnice i da nekome očigledno odgovara da u BiH bude napravljen jedan ‘slučaj Sanader’. Obrana će dokazivati kako su nastojanja da se u jednoj teškoj situaciji koju je pandemijakoronavirusa izazvala u našoj zemlji iznađe način da se kupe respiratori koji su bili prijeko potrebni.

– Mi smo ulagali prigovor. Međutim, zakon je postavljen tako da sudac koji je potvrđivao optužnicu, on rješava i prigovore. Potpuno sam uvjerena da je ovaj predmet rezultat, onoga što su sami tužitelji nazvali ‘medija plana’. Vidjet ćete, bit ćete svjedoci, da ono što oni prilažu kao dokaze ne pokazuje ništa drugo nego nastojanje da se u jednoj teškoj situaciji kupe respiratori koji su bili prijeko potrebni. Isto se događalo u cijelom svijetu. Nije premijer jedina osoba od političara u svijetu koja je postupila na taj način. Vidjet ćete da dokazi pokazuju da se iza scene događalo nešto potpuno drugo. Ne aludiram na NN osobe, Tužiteljstvo je točno znalo šta se dešava iza scene. Vjerojatno odgovara da se ovdje u BiH napravi ‘slučaj Sanader’. Dokazi ne slijede činjenični opis optužnice, poručila je Vidović.

Ona je istakla da ima nezakonito pribavljenih dokaza. Glavni pretres prema njenim riječima mora početi najdalje u roku od 30 dana. Nadalje, kaže i to da se Tužiteljstvo BiH preko posrednika miješalo u pokušaje da se montiraju i stave u funkciju kupljeni respiratori. Novinare je zanimalo i kome u BiH odgovara kreiranje ‘slučaja Sanader’.

– Različiti su ti interesi. Prije svega interesi ulaska BiH u EU i treba jedan takav slučaj. Nažalost, ovo je daleko od onoga kakav je ‘slučaj Sanader’ i naravno imate unutarnje političke sukobe i bez sumnje ovdje je politička pozadina i to ćemo dokazati, navela je Vidović.

Adna Dobojlić, također odvjetnica obrane koja zastupa’Srebrenu malinu’, izjavila je da će na glavnom pretresu iznijeti sve zamjerke na optužnicu Tužiteljstva BiH.

– Sudski proces će definitivno trajati dugo. Tužiteljstvo je predložilo dosta svjedoka, dosta dokumentacije. Tek poslije odbrana dolazi na red sa svojim svjedocima. Nismo definirali točan broj, kazala je Dobojlić.

Navela je da je ‘Srebrena malina’ nabavila respiratore i ništa više od njih ne zavisi.

– Sudski proces je u tijeku, tako da sa respiratorima ‘Srebrena malina’ u ovom trenutku nema ništa, kazala je Dobojlić.

Optužnica

Podsjetimo kako optužnicu u predmetu Novalić i drugi, uključujući i pravnu osobu – tvrtku ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica, Tužiteljstvo BiH podiglo je početkom prosinca 2020., a Sud BiH je potvrdio krajem istog mjeseca.

Novalić, Solak i Hodžić, kao i pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’, terete se za kaznenih djela – udruživanje radi činjena kaznenih djela, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranjem novca, krivotvorenjem ili uništenjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te krivotvorenjem službene isprave i povredom obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovog falsificiranja ili uništavanja, dok se Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Optužnicom se u ovom predmetu optuženima stavlja na teret počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 maraka, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 maraka za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više