Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Najviši vodopad u BiH ponovo teče

Najviši vodopad u BiH se ‘vratio’ na planinu Čvrsnicu nadomak Mostara. Nekih tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, u mjestu Drežnica, kiša je oživjela veliku atrakciju koja je malo poznata ljudima iz Hercegovine – Veliki Movran.

Fotograf portala Bljesak.info uspio je svojim objektivom uhvatiti Movrana, ovaj nevjerovatni prirodni fenomen.

Movran je vodopad, koji nije stalnog karaktera, a visok je 584 metra i moguće ga je vidjeti samo nakon obilnih kiša. Njegova polazna točka nalazi se na 1383 metra, a završna na 799 metara. Drugi pak govore da je vodopad visok 395 metara, ali sve ovisi od načina računanja i kategorije u koju se ova prirodna atrakcija svrstava, piše Bljesak.info.

Veliki Movran je zapravo ogroman sifon u kojem se voda skuplja cijele godine, da bi onda za vrijeme najvećih kiša, kada se planinski procijep potpuno ispuni, Movran eksplodirao i spustio se niz kamenite litice. Zbog vakuuma i zakona fizike, kada jednom poteče, tekao bi sve dok se sifon u potpunosti ne bi ispraznio.

Ponekad bi se Movran pojavio samo jednom u cijeloj sezoni, nakon velikih kiša i trajao bi svega nekoliko sati.

Lokaciju Velikog Movrana nije teško naći, ali je puno veći rizik da ga nećete zateći. Movran se pojavljuje izuzetno rijetko, pa je tako izuzetno važno dobro isplanirati lov na njega. Vodopad se pojavi jednom ili dva puta godišnje i može se vidjeti samo nekoliko sati.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više