Fresh Press portal
BIH Vijesti

Narod u BiH primoran krasti struju da bi smanjili račune

Svake godine u BiH se ukrade struje čija se vrijednost mjeri u stotinama hiljada maraka.

Brojni su načini na koje strujokradice umanjuju račune, a najčešći su postavljanje magneta na brojilo, direktno priključenje na banderu, uključenje na dovod prije brojila, zamjena mjesta žica kako bi se strujomjer okretao unazad i brisao utrošenu struju, kočenje brojača iglom…, piše “Avaz.ba“.

Naknadna naplata

S njima muku muče sva elektroprivredna preduzeća u našoj zemlji. Banjalučka „Elektrokrajina“, naprimjer, lani je za 11 mjeseci otkrila 231 slučaj neovlaštene potrošnje struje, čime je oštećena za 345.522 marke. MUP RS zbog toga je podnio 110 krivičnih prijava protiv kradljivaca.

“Elektroprivreda HZHB“ u 35 općina u Federaciji lani je otkrila 53 slučaja krađe struje. Od prekršilaca je naknadno zatraženo da plate 36.359 maraka. Većina njih svoj je dom samovoljno priključila na elektromrežu.

Krivično djelo

U „Elektroprivredi BiH“ tokom 2018. godine su otkrili 214 slučajeva neovlaštene potrošnje, ali su nam odbili dostaviti informaciju o tome za koji je novčani iznos oštećeno preduzeće.

EPBiH svake godine ima u planu znatan broj aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju neovlaštene potrošnje, koja je krivično djelo” – naveli su u pisanom odgovoru iz kompanije.

Suzbijanje nelegalne potrošnje

Isključenje s mreže, izmještanje mjernog mjesta na javnu površinu i ugradnja elektronskog brojila s daljinskom kontrolom i očitavanjem predstavljaju mjere koje EPHZHB poduzima za sprečavanje neovlaštene potrošnje” – kazala nam je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Danas sunčano i toplo, poslije podne porast naoblake, pljuskovi i grmljavina

E.H

Niko ne ostaje u BiH: “Prava migrantska kriza je odlazak mladih iz zemlje”

E.H

U BiH se zatvara 39 škola, na stotine ljudi ostaje bez posla?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više