Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Narodna skupština RS-a ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) u prošloj godini zabilježeno je kršenje Ustava BiH, odnosno nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

“Nasuprot odlukama Ustavnog suda BiH, NSRS je, na zasjedanju u julu, donijela Odluku o raspisivanju republičkog referenduma. Epilog je pokrenuta istraga od Tužilaštva BiH, u predmetu koji se odnosi na krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH”, ukazao je danas monitoring konsultant Centara civilnih inicijativa (CCI) Željko Ninković.

Predstavljajući rezultate monitoringa rada entitetskog parlamenta, kazao je da najveći zakonodavni dom u RS-u ni u prošloj godini nije održao nijednu tematsku sjednicu, na kojima bi se razmatrala pitanja od ključne važnosti za građane RS-a.

“Indikativno je, recimo, da se u ovom sazivu NSRS nalazi čak 20 ljekara, ali da nikada nisu predložili tematsku sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o izuzetno teškom stanju u zdravstvu i pokušala iznaći određena rješenja u ovoj oblasti”, upozorio je Ninković.

Tematskih sjednica nema ni o stanju u privredi, ukupno i po segmentima, o zaštiti domaće proizvodnje, stanju u realnom sektoru, korupciji, urušavanju bankarskog sistema u RS-u, obrazovanju,…

U radu NSRS-a u 2016. nastavljeno je s kršenjem poslovnika.

Poslanici, tokom trajanja sjednica parlamenta, kontinuirano krše Poslovnik, koji nalaže poštivanje dostojanstva Narodne skupštine, koncentrisanost na pitanja koja su na dnevnom redu,  obraćanje s uvažavanjem, zabranjuje korištenje uvredljivih izraza kao i iznošenje činjenica i ocjena koje se odnose na privatni život drugih osoba, zatim dobacivanje, ometanje govornika ili ponašanje koje ugrožava slobodu govora.

Pri svemu tome, iako planiran i prošlogodišnjim i ovogodišnjim programima rada NSRS, kodeks ponašanja narodnih poslanika u NSRS-u još nije usvojen.

Kada je u pitanju rad Vlade RS-a u prošloj godini, Ninković je dodao da je većina mjera realizovanih na sjednicama dnevno-operativnog karaktera.

“Zakoni, kao posebno važne mjere, kojima se sistemski uređuju neke stvari i koje mogu dugoročno uticati na kvalitet života građana, predstavljaju tek četiri posto od ukupnog broja mjera koje je Vlada RS-a razmatrala na sjednicama. Dok strategije, u ukupnoj masi razmotrenih mjera, zauzimaju tek 0,6 posto”, kazao je.

Istakao je da  zabrinjava hronična nelikvidnost budžeta i njegova ovisnost o zaduživanju te posljedice koje to zaduživanje ostavlja i po budžet i po RS u cjelini.

Žene u Vladi RS-a zauzimaju manje od četvrtine mjesta (četiri ih je od 17) čime se krši Zakon, koji propisuje da je najmanji procent zastupljenosti manje zastupljenog spola 40 posto.

Iz CCI-a su istakli potrebu povećanja efikasnosti obje institucije, u drugoj polovini njihovog mandata, pogotovo u realizaciji planiranih mjera, s naglaskom na zakone i strategije.

“Obje institucije trebaju se fokusirati na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, a prestati davati doprinos dizanju tenzija u zemlji. Tenzija koje ne trebaju nikome”, istakli su predstavnici CCI-a.

 

 Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više