Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NATO potvrdio jedinstvo pred “agresivnom Rusijom”

Ministri vanjskih poslova NATO-a obećali su da će se Alijansa nastaviti prilagođavati suočavajući se s “rastućim prijetnjama i sistemskom konkurencijom”, te su podvukli da “agresivne akcije Rusije predstavljaju prijetnju evroatlantskoj sigurnosti” – piše Glas Amerike.

“Samopouzdane i autoritarne sile i nedržavni akteri osporavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima, uključujući hibridne i kibernetičke prijetnje, zlonamjernu upotrebu novih tehnologija, kao i druge asimetrične prijetnje”, rekli su ministri u izjavi 23. marta nakon prvog dana razgovora u Briselu.

Ranije tokom dana, američki državni sekretar Antony Blinken, koji prisustvuje dvodnevnom skupu NATO-a – prvom uživo sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a od 2019., rekao su da vojni uspon Kine i pokušaji Rusije da destabilizira Zapad predstavljalu prijetnje zbog koji je odlučeno da se NATO okupi.

Leonid Slucki, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove u Dumi, Donjem domu ruskog parlamenta, nazvao je “izjave NATO-a o prijetnji i agresiji Rusije” kao “još jednu mantru koja opravdava postojanje Alijanse”.

U svojoj izjavi, ministri NATO-a potvrdili su “trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, u čijem je srcu NATO” – nakon četiri godine sumnje i zabrinutosti nekih saveznika pod prethodnom američkom administracijom predsjednika Donalda Trumpa, koji je često kritikovao pojedine saveznike zbog toga što nisu platili pravičan udio u Alijansi.

Ministri su se također obavezali na član 5. Osnivačkog sporazuma NATO-a, prema kojem će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve njih.

Konstatujući da zemlje 30-člane Alijanse “dobro napreduju u pravednijoj podjeli atlantskog tereta”, ministri NATO-a pozdravili su “napore koje čine svi saveznici u Evropi i Sjevernoj Americi koji doprinose našoj nedjeljivoj sigurnosti”.

Na svom prvom putovanju u Brisel, u kojem bi takođe trebao održati razgovore s čelnicima EU u sklopu napora američkog predsjednika Joea Bidena da popravi transatlantske veze, Blinken je obećao da će Washington raditi na obnovi i jačanju NATO-a.

“Sjedinjene Države žele obnoviti naša partnerstva, prije svega s našim saveznicima u NATO-u, želimo revitalizirati savez”, rekao je novinarima prilikom susreta s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozdravio je Blinkenove izjave, rekavši da je NATO “ponovo otkriven”.

“Neće biti evropske odbrane bez NATO-a, a neće biti ni efikasnog i relevantnog NATO-a bez Evropljana”, rekao je u sjedištu NATO-a.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više