Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ne može im niko ništa – Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH danas u RS proslava 9. januara

Ne može im niko ništa – Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH danas u RS proslava 9. januara

U bh. entitetu Republici Srpskoj danas se obilježava 9. januar, kao dan Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Iz Ustavnog suda BiH, koji je taj praznik proglasio neustavnim rekli su juče da je svaki pravni subjekt dužan poštivati odluke tog suda i da u suprotnom krši Ustav Bosne i Hercegovine.

“Svoje stavove o određenom ustavno-pravnom pitanju Sud isključivo daje u svojim odlukama koje su konačne i obavezujuće i koje se kao takve ne komentarišu, već se izvršavaju čime se pokazuje nivo ustavno-pravne kulture jedne zemlje i vladavine prava u jednoj demokratskoj državi kao što je Bosna i Hercegovina”, navedeno je u pisanom odgovoru na upit “Radija Slobodna Evropa” iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je u martu prošle godine osporio Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska.

Danas je planirano da u dvorani “Borik” bude održana svečana akademija, a potom i svečani prijem u administrativnom centru Vlade RS.

Političari i zvaničnici iz RS smatraju 9. januar najznačajnijim datumom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegvoine Milorad Dodik izjavio je danas da građani imaju mnogo razloga da budu ponosni na stvaranje i postojanje RS, iza koje je, kako je naveo, najteži period.

Banjalučke ulice ovog jutra su prazne, na rijetkim prozorima istaknute su zastave RS, a policija se nalazi na svakom koraku, piše “Buka“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više