Fresh Press portal
Vijesti

Nema isplate novčanih naknada sa Biroa

Biro

Posljednja isplata novčane naknade nezaposlenim osobama u Kantonu Sarajevo koje se vode na evidenciji Službe je bila sa 12. juna 2020. godine. Nakon ovog datuma zahtjevi su obrađivani, ali isplata nije bilo, a razlog je promjena vrha u Zavodu za zapošljavanje. Kako se navodi, u međuvremenu je došlo do promjene u upravljačkoj strukturi Službe i ta promjena se desila 23. juna ove godine.

Podsjetimo, Nermin Pećanac prošle je sedmice smijenjen s direktorske pozicije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo nakon čega je on pokrenuo tužbu.

Ova promjena podrazumijeva izmjenu odgovorne osobe u sudskom registru i taj postupak se vodi na nadležnom sudu. Nakon izmjena koje nadležni sud treba da provede u sudskom registru i dobivanja rješenja izvršit će se i promjene u registrima deponovanih potpisa u bankama” – saopćeno je iz zavoda za zapošljavanje te dodaju da je riječ o objektivnom razlozima u ograničenju isplate.

Služba očekuje da će nadležni sud izvršiti izmjene u sudskom registru tokom ove sedmice i Služba će odmah nakon toga pristupiti isplati svih dospjelih novčanih naknada.

Još jednom želimo da ponovimo da su trenutno objektivni razlozi uslovili dinamiku isplate novčanih naknada i stoga želimo da uputimo izvinjenje svim korisnicima usluga Službe za zapošljavanje i da zamolimo za razumijevanje za trenutnu situaciju jer promjena odgovorne osobe u sudskom registru je zakonski definisana i bez te promjene nemoguće je vršiti bilo kakva plaćanja” – navode iz zavoda.

Ujedno, tvrde iz zavoda, prilikom promjene direktora u Službi, a po datoj saglasnosti Vlade KS, zatečene su i neplaćene obaveze po programima koje Služba realizira u visini višoj od 800.000 KM.

I ove zatečene obaveze biće isplaćene odmah nakon promjene odgovorne osobe na nadležnom sudu” – zaključeno je iz Zavoda.

Inače, broj ukupno nezaposlenih osoba u KS se smanjuje. Na dan 18. marta 2020. godine broj nezaposlenih osoba iznosio je 58.029, dana 26. juna na evidencijama Službe registrirano je 62.974 nezaposlene osobe.

Povezani članci

Detaljan izvještaj stanja u Sarajevu: Od 117 novozaraženih, 71 osoba je iz porodičnog klastera

E.H

Poginuo Adnan Hadžagić – Bježao od policija, pa skočio u smrt

E.H

Sarajevski ugostitelji na protestu pitaju vlast: Je li to korona opasna samo iza 23 sata?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više