Fresh Press portal
Region Vijesti

“Nije pitanje hoće li me bivši muž ubiti, nego kada će”

Nije pitanje hoće li me bivši muž ubiti, nego kada će. Ja znam da će me ubiti. Ali prije toga želim učiniti sve da zaštitim svoju djecu, i želim dići institucije na noge, ne samo radi moje porodice, nego radi sve djece koja imaju očeve nasilnike i radi svih žena koje šute o zlostavljanju jer se boje, govori nam E.D.F. čiji je bivši muž, a ujedno i bivši policajac, uvjetno pušten iz zatvora da bi čuvao djecu dok je E.D.F. bila u bolnici, a to je iskoristio da u petak poslijepodne brutalno pretuče njihovu 14-godišnju kćerku, piše “24sata.hr“.

Zlostavljana žena, koja se od supruga razvela 2016. godine, u ovom trenutku ne zna gdje je nasilnik niti je li mu određen pritvor. Policija je, kaže, ni o čemu nije obavijestila jer je, navodno, nisu mogli naći. Nevjerovatna joj je ta činjenica s obzirom da su dobro znali da je sve do ponedjeljka bila u bolnici.

U utorak su joj javili da dolaze s njenim bivšim suprugom napraviti uviđaj u kući gdje je pretukao kćerku. Žena, koja je u međuvremenu izašla iz bolnice, nije željela biti prisutna na uviđaju i sklonila se kod komšija.

Vidjela sam kada su došli i da je iz auta izašao bez lisica, zapalio cigaretu i rukovao se s jednim policajcem. Uviđaj je trajao oko dva sata, a dok su bili unutra u jednom su me trenutku nazvali da me pitaju gdje stoje traperice mog bivšeg muža. Zamislite, nisu me pitali gdje je krvava odjeća mog djeteta, nego gdje su njegove traperice” – šokirana je E.D.F.

Kaže da je njen bivši muž oteo pretučenoj kćeri novčanik u kojem je bilo 700 kuna koje je djevojčica uštedjela za maturalno putovanje. Novčanik je nestao zajedno s dokumentima, a žena kaže kako je policija dopustila njenim bivšem mužu da zadrži novac jer je rekao da je njegov. S ličnom iskaznicom djevojčice koja je bila u novčaniku također bi moglo biti problema, jer zakon predviđa, kaže E.D.F. Da jedan roditelj podnosi zahtjev za izdavanjem, a drugi je podigne kada je gotova.

Krađu novčanika E.D.F. je morala ići prijaviti u policijsku stanici u Petrovoj te sa sobom povesti kćerku i tako je dodatno traumatizirati.

Zlostavljana žena sada svake sekunde živi u strahu jer njen bivši suprug, onoga trenutka kada se nađe na slobodi, može doći u njihovu zajedničku kuću na koju ima pravo jednako kao i ona. Tamo on ima svoju sobu koju koristi.

Osuđena sam na život sa zlostavljačem ili na život pod mostom” – govori E.D.F. čija su djeca trenutno kod njenog brata.

Pretučena djevojčica psihički je loše i ne želi se još vratiti u kuću koja je podsjeća na traumu brutalnih batina, a njen sedmogodišnji brat, dječak s autizmom i Aspergerovim sindromom, duboko je potresen, pita se što je skrivio i plače jer nije uspio zaštititi sestru.

Sljedeće sedmice E.D.F. planira okupiti oko sebe ljude koji budu voljni te otići na Markov trg pred zgradu Vlade.

Želim tamo pitati ministra policije ko je odgovoran što moju djecu niko nije zaštitio. I želim pitati ministricu Murganić zašto mi niko tokom razvoda nije rekao da sam mogla tražiti isključivo skrbništvo i da su brakorazvodna parnica i podjela imovine dva odvojena postupka. Umjesto toga, oni su meni prijetili prijavama ako djecu jednom mjesečno ne odvedem u zatvor da ih otac vidi. A što je s pravima moje djece? Zašto niko njih nije pitao što osjećaju i što žele” – govori ogorčena i očajna zlostavljana žena.

Povezani članci

“Moj muž je postao žensko, ali se i dalje volimo”

E.H

Milan pretukao nevjenčanu suprugu, skinuo svu odjeću i tjerao drugu da ima seks sa njom

E.H

Ispalio dva hica u suprugu dok je šetala njihovu bebu pa pucao sebi u glavu

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više