Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Njemačka analitičarka: Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena

Aleksandar Vučić je do sada uspijevao da maše zastavom EU tvrdeći da se zalaže za integracije, istovremeno podrivajući demokratiju, vladavinu zakona i slobodu medija, izjavila je njemačka analitičarka Johanna Deimel.

Ova nezavisna analitičarka specijalizirana za Balkan i jugoistočnu Evropu u intervju za Glas Amerike kaže kako s novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane sa finansijskom pomoći EU, Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena, posebno jer Kina i Rusija sigurno nisu alternative Evropskoj uniji.

Prema njenim riječima, Rusija Srbiji u oblasti vanjske politike nudi podršku, posebno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija – i predstavlja pogodnost u pregovorima sa Briselom i Washingtonom. Kina, sa druge strane, donosi brzi novac i infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću. Kina i Rusija dodatno koriste i situaciju

“Kina i Rusija dodatno koriste i situaciju razbuktale pandemije. Upuštaju se u mudru geopolitiku isporukama vakcina u Srbiju. To donosi naklonost Vučiću, ali i Moskvi i Pekingu u Srbiji i regionu. S druge strane, doprinosi značajnom gubitku imidža Evropske unije, kako zbog trenutne situacije sa vakcinama, tako i u vezi sa proširenjem EU”, smatra Deimel.

Ona podsjeća i na činjenicu da je Sjevernu Makedoniju u otvaranju pregovora ponovo osujetila država članica, što ističe Deimel, utječe na ukupni osjećaj u regionu i gura ga dalje u naručje Rusije i Kine.

“Imidž EU u Srbiji i regionu je loš, mada osigurava 3,3 milijarde eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana (više od 186 miliona za Srbiju) kako bi se izborile sa krizom koju je uzrokovao koronavirus”, naglašava analitičarka.

(Klix/Glas Amerike)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više