Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Njemačka danas bira novog predsjednika

Savezna skupština u Berlinu, ustavni organ sastavljen od poslanika Bundestaga, donjeg doma parlamenta i predstavnika pokrajina, Bundesrata, izabrat će u nedjelju novog predsjednika Njemačke

Kako prenosi Slobodna Evropa, najviše šansi da postane novi predsjednik ima kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i doskorašnji ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

S obzirom na to da ima podršku vladajuće koalicije i njemačkih liberala, vjeruje se da je izbor Steinmeiera gotovo siguran.

Predsjednik Njemačke ima ograničenu izvršnu vlast, ali se smatra jakim moralnim autoritetom.

Sadašnjem predsjedniku Joachimu Gaucku (77) istekao je mandat i on je objavio da se zbog svojih godina neće ponovo kandidovati na to mjesto.

Predsjednika bira savezna skupština koja se sastoji do 630 izabranih poslanika i još 630 izaslanika koji se delegiraju iz 16 njemačkih pokrajina.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više