Fresh Press portal
Crna Hronika Vijesti

Nova drama u Tuzli: Pokušaj ubistva na nacionalnoj osnovi i premlaćivanje ženske osobe

Tuzla

Danas je u Tuzlanskom naselju Miladije izbjegnuta tragedija sa smrtnim ishodom, kada je Samir Ganić sa dva prijatelji fizički nasrnuo na mještatina Gorana Sabranovića, te su mu nanijeli teške tjelesne povrede u predjelu glave, piše “Salines.info“.

Rijeć je o prognanim licima nastanjenim u Tuzli, a koji već mjesecima terorišu inače multietničku porodicu Gorana Sabranovića, te raznim torturama pokušavaju da ga natjeraju da napusti svoju imovinu, koja graniči sa imovinom Samira Ganića.

Prošle godine od Ganića su upućene prijetnje likvidacijom porodici Sabranović, zbog čega je Sud donio i pravosnažnu presudu kojom je Samir Ganić osuđen na 12 mjeseci uslova, odnosno 6 mjeseci zatvora za ponovljeno krivično djelo.

U cijeli slučaj, a na zahtjev porodice Sabranović, uključila se i Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda Grada Tuzla, na osnovu čijih zaključaka su izvođeni i sudski dokazi te vođen postupak.

Samiru Ganiću očigledno ova presuda nije bila dovoljna da ispuni svoju prijetnju likvidacijom, te je danas uz pomoć dva prijatelja dočekao Gorana Sabranovića ispred njegove kuće, izvukao ga iz auta, te uz psovanje ustaške majke, nanijeli teške tjelesne povrede. Na UKC-u su konstatovana 3 preloma kosti u predjelu lica, a da li će biti podvrgnut operativnom zahvatu znat će se nakon konzilija liječnika. Uz Gorana Sabranovića povrede je dobio i komšija koji je pokušao spriječiti napadače, te je takođe prebačen na UKC Tuzla.

I danas je reagovao predsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Grada Tuzla Mirnes Ajanović, te je odmah uputio zahtjev za hitno procesuiranje i pritvaranje Samira Ganića zbog počinjenog krivičnog djela nanošenja teških tjelesnih povreda u pokušaju ubistva, a sve zbog nacionalne mržnje prema drugome, a u cijeli slučaj je uključio i predsjednika Skupštine TK Žarku Vujovića. Ajanović i Vujović danas su uputili jasnu poruku Tužilaštvu, Sudu i Policiji TK da moraju iskoristiti sva zakonska sredstva kako bi se spriječilo nacionalističko divljanje pojedinaca u Tuzli i stradanje naših građana zbog drugačije nacionalnosti ili po bilo kojem osnovu. Iz Gradske uprave Tuzla po ovom slučaju niko se nije oglasio.

U konkretnom slučaju radi se o krivičnom djelu Ubistvo u pokušaju sa teškom tjelesnom povredom, a obzirom da se radi o licu koje je to učinilo iz nacionalne mržnje, kazna zatvora se može odrediti i preko 10 godina, što je osnov za određenje prizvora a kako bi se spriječilo ponavljanje krivičnog djela ili dovršavanje pokušajnog krivičnog djela, a takođe zbog kvalifikacije djela i zbog uzmenirenja javnosti, što može rezultirati i narušavanjem javnog reda i mira od strane uplašenih građana. Ovo posebno iz razloga što su saučesnici Samira Ganića dva lica koja su napala i sestru Goranove supruge, i to nakon što su pušteni iz policijske stanice. To obavezuje Tužilaštvo na zahtjev za određenje pritvora za sve tri osobe koje su učestvovale u izvršenju krivičnog djela.“, naglašava Mirnes Ajanović te dodaje:

U ovakvim okolnostima kada se krivično djelo vrši iz nacionalne mržnje, svi državni organi, od Policije preko Tužilaštva do Suda, dužni su u okviru svojih nadležnosti poduzeti sve potrebne mjere, a posebno Sud u cilju izricanja maksimalnih zatvorskih kazni, kako bi se svima stavilo do znanja da ne smiju ni pomisliti a ne pokušati ili izvršiti bilo kakvo krivično djelo, a posebno pokušaj ubistva.“

Kako doznaje “Salines.info“, Ajanović je kontaktirao dežurnog tužioca Vedrana Alidžanovića i upoznao ga sa okolnostima da je to lice zbog prijetnji, između ostalog i ubistvom Gorana Sabranovića osuđeno od strane Općinskog suda Tuzla na kaznu od 6 mjeseci zatvora, odnosno 12 mjeseci uslova i da je djelo izvršio u trajanju uslovne kazne, što dodatno obavezuje Tužilaštvo na efikasno djelovanje u cilju određivanja pritvora. (Salines.info)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više