Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Nova droga uzima sve više žrtava “Bloody Mary”, koja brzo ubija, stigla i na ulice BiH

Ovisnička scena značajno se promijenila u posljednje vrijeme pa upotreba narkotika poput heroina bilježi konstantan pad, a raste upotreba sintetičkih droga. Stručnjaci kažu da je samo u posljednje dvije godine na tržištu Balkana zaplijenjeno više od 20 novih droga, a vjeruje se kako ih je na ulicama mnogo više.

Među novim drogama najčešće se spominju mefedrin (mjau-maju ili spice droga), čarobni zmaj (mirišljavi štapići za osvježavanje prostora koji se puše), ketamin (zamjena za kokain), crna mamba (podsjeća na kanabis) i cloud nine (polusintetička droga koja se radi od soli za kupanje).

Nova biljna mješavina zelene boje, djelovanja sličnog kao marihuana, ali čak 100 puta jačeg, pojavila se nedavno u susjednim zemljama. Dileri i narkomani tepaju joj “jagoda”, “kupina” ili “bladi meri”. Zabrinjavajuće je da za novom drogom poseže sve veći broj ljudi, ne znajući da “bladi meri” vrlo lako može dovesti do srčanog udara i smrti. U Srbiji je ova droga već uzela prve žrtve. Istražitelji za narkotike muku muče da joj stanu ukraj, jer konzumenti lako dolaze do “bladi meri”. Drogu kupuju od uličnih dilera, preko interneta, pa i u nargila barovima.

Nova droga alarmirala je i naše inspektore, kojima je posao otežan i zbog činjenice da postoji više od 700 raznih naziva sintetičkih droga, od kojih većina stiže i na tržište BiH.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, kazao je jučer za “Dnevni avaz” da su sintetičke droge, među kojima i “bladi meri”, došle na ulice BiH. Narkomani i dileri traže droge koje brzo djeluju, a ujedno su i jeftine.

Jedna doza, recimo, “bladi merija” košta četiri ili pet eura, a za gram kokaina narkoman mora izdvojiti 100 eura. Treba reći da je riječ o drogama koje 20 puta brže razaraju centralni nervni sistem nego prirodne droge, poput kokaina i heroina” – pojašnjava Nicović.

Prema njegovim riječima, sintetičke droge uhodanim rutama stižu iz Poljske, Moldavije, Holandije i Mađarske.

Lako se krijumčare. Stavljaju drogu u šta stignu, od pilula za spavanje, pasta za brijanje, losione, šampone pa do aspirina. Kad dođu na granicu, policajci vide, recimo, tablete C-vitamina u originalnom pakovanju, a zapravo je riječ o sintetičkim drogama. Drugim riječima, idealne su za krijumčarenje” – objašnjava Nicović.

Godišnje obrnu 500 milijardi eura

Dileri u svijetu obrnu godišnje više od 500 milijardi eura na sintetičkim drogama. Kako bi zavarali tragove i zbunili istražitelje, koriste razne nazive i stalno izbacuju nove, a zapravo se radi o istim opijatima – sintetičkim drogama. Prema nekim procjenama, postoji više od 700 vrsta i imena. Ozbiljne mafije angažiraju i farmaceute, koji u fabrikama prave drogu. Prostor je nebitan, koriste sve, od garaža, vikendica, hotelskih soba pa do kuća” – zaključio je Nicović, prenosi “Avaz“.
Posljedice konzumiranja

Pojačano lupanje srca, drhtavica, suzne i crvene oči, kao i česti problemi s bubrezima i srcem, samo su neke od posljedica konzumiranja nove droge. Zabrinjavajuće je da je riječ o sintetičkim kanabinoidima, koji su od 11 do čak 100 puta i više jači od marihuane. Epilog konzumiranja ove droge je ubrzan rad srca, povraćanje, otkazivanje bubrega, oštećenje jetre, otežano disanje, nasilno ponašanje, gubitak svijesti…

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više