Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Novog “lockdowna” u BiH više neće biti

Korona

Veliki izazovi su pred kriznim štabovima, paralaleno s povećanjem broja pozitivnih povećava se i broj hospitaliziranih. Rastu brojke, radikalnih poteza i ograničavanja ljudskih sloboda više ne bi trebalo biti.

Od poštivanja mjera stanovništva ovisi broj hospitaliziranih u ograničenim medicinskim ustanovama, a zamor osjećaju svi, građani, ali i medicinski radnici. Morat će se naći rješenja bez “lockdowna”.

Mora da funkcioniše ekonomija i mora da se odvija obrazovni sistem”, poručuje Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske .

Jednostavnih i radikalnih rješenja nema, a ono što imamo je:

Ponovno pogoršanje epidemiološke situacije. Imamo vrlo značaj porast broja oboljelih. Kada ga posmatramo na sedmičnom jednom prosjeku sada već dostižemo nivo koji je viši od svih prethodnih, a kako odmiče vrijeme rizik je da to postane sve lošije”, smatra Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pored toga imamo i pojavu sezonske gripe koju očekujemo i javit će se konfuzija među ljudima i povišena temperatura će djelovati na taj način da će svi htjeti liječničku pomoć”, ocjenjuje Andrea Jurić, vd direktorice Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona .

Sve osobe koje imaju određene respiratorne simptome da li je u pitanju: curenje nosa, kašalj, grlobolja, gubitak čula okusa ili čula mirisa, gušenje, kratak dah, suh kašalj ili čak i glavobolja koja ne prolazi dva do tri dana  – dužni su da se jave svom porodičnom ljekaru”, dodaje Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS .

Jer se dešava da iz blažih simptoma za vrlo kratko vrijeme Covid-19 dobije pogoršanu kliničku sliku sa jednostranim ili obostranim upalama pluća.

Među nastavnicima i školskom djecom oboljelih ima, no nadležni poručuju…

Nemamo transmisiju u školama i možemo reći da su škole definitivno jedno od najsigurnijih mjesta za boravak djece”, tvrdi Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

No, ipak potpuno vraćanje tradicionalnom načinu izvođenja nastave još uvijek nije u razmatranju.

Ukoliko dođe do određenih izmjena modela izvođenja nastave oni će svakako biti dogovoreni sa kriznim štabom ministarstva zdravstva i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane”, kaže Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport .

Škole nisu žarišta, ali u nekoliko općina utvrđeno je da svadbe i sahrane bez poštivanja mjera jesu. Poseban rizik od širenja virusa na prekobrojnim skupovima dolazi u predizbornom periodu.

Ne bi smjeli nikako da imamo te velike skupove. Mi smo sve pozvali da rade na sve moguće alternativne načine svoje kampanje. Ali smo također rekli oni koji žele da organizuju skupove moraju strogo da se pridržavaju svih mjera”, podsjeća Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Ono što je najbitnije u ovom trenutku je da epidemiološki timovi u lokalnim zajednicama otkriju uzroke povećanog broja, a nakon toga da se poveća inspekcijski nadzor nad onim što je uzrokovalo taj povećan broj oboljelih.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više