Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Nuspojave nakon druge doze vakcine su snažnije, ali to je zapravo dobro!

Kod vakcina protiv koronavirusa koje se daju u dvije doze, neželjeni efekti nakon drugog vakcinisanja mogu biti nešto snažniji, ali stručnjaci ne smatraju da je to loše.

Istraživačica sa Univerziteta u Kaliforniji Kristen Choi može potvrditi činjenicu da su simptomi nakon drugog vakcinisanja ponekad teški, ali da na kraju sve prođe kako treba, prenose svjetske medijske agencije.

Ona je imala groznicu, a visoka temperatura je prelazila čak 40 stepeni, ali neželjeni efekti su ubrzo prošli i sada je svjesna da je to vrijedilo kako bi bila sigurna od koronavirusa.

-Jako sam zahvalna što sam primila vakcinu i što sam dobila zaštitu, želim da svi imaju tu mogućnost, rekla Choi.

Kako sve više ljudi dobija vakcinu, a imunizacijski tempo je sve brži, mnogi se plaše kakve nuspojave bi se mogle razviti kod njih, pogotovo nakon druge doze kada su i simptomi snažniji.

Stručnjaci pojašnjavaju da su simptomi, koji se kreću od bolne ruke do glavobolje i mučnine znak da druga doza “radi svoj posao”. Kažu da je reakcija na vakcinu zapravo znak da imunološki sistem daje svoj odgovor na zaštitu, a da su snažne reakcije pokazatelj toga da vas vakcina čuva još snažnije i dugotrajnije.

(Agencije)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više