Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Obolijevaju zdravi mladi ljudi, ovo je sasvim drugačiji virus od onog iz 2020. godine

Ljekari u Hrvatskoj ističu da u ovom novom valu pandemije težu kliničku sliku razvijaju sve mlađi ljudi koji prethodno nisu imali zdravstvenih problema te da je sami tok bolesti brži.

S tim se slaže i Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu, koji dodaje da je istia situacija sa oboljelima i u Njemačkoj.

– Imamo posla s novim varijantama virusa koje se lakše lijepe za ćelije, lakše se šire kroz tijelo pojedinca i onda se brzo prošire kroz pluća i izazovu dramatičnu kliničku sliku. Te nove varijante baš zato što se lakše lijepe za ćelije, lakše se i prenose s čovjeka na čovjeka što dovodi do toga da se ubrzano šire kroz populaciju. To je sasvim drugi virus nego onaj koji smo imali 2020. godine – istakao je Čičin-Šain.

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više