Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Okončan Konkurs za izbor direktora KCUS-a: Izetbegović (ni)je jedini kandidat

Okončan je Konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a, a prema informacijama koje ima Novinska agencija Patria na konkurs se prijavila aktuelna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Ipak, s obzirom da se dokumentacija dostavlja poštom, moguće je da će pristići još neka prijava, piše “Patria“.

Upravni odbor koji ima 11 članova raspisao je Konkurs s obzirom da aktuelnoj direktorici Izetbegović mandat ističe u januaru 2020. godine. Prema Statutu KCUS-a direktor može biti reizabran na drugi mandat.

Konkursnu proceduru provodi Upravni odbor KCUS-a u starom sazivu iako je Vlada KS imenovala svoja dva nova člana umjesto Jasmina Kapetanovića (predsjednik) i Dželaludina Junuzovića (član) još krajem avgusta. No, ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) nikada još nije odgovorio na zahtjev Vlade KS niti je to imenovanje delegirao na dnevni red Vlade FBiH. Zbog takvog odnosa Vlada KS sada nema uvid u potrošnju više od 140 miliona KM koliko iznosi tranša za KCUS. Razmatraju se i krajnje mjere, a to je ukidanje finansiranja dok se ne riješi situacija sa članovima UO ispred Vlade KS. Više je nego jasno da Mandić nije ispoštovao volju suosnivača KCUS-a Kantona Sarajevo, a razlog tome nije u prijevremenom razrješenju (Vlada ima pravo na to) već isključivo o političkom ustupku prema SDA. Tek će se pokazati u novoj raspodjeli resora i institucija šta će SDA dati HDZ-u zauzvrat.

Za novog predsjednika UO trebao je biti potvrđen Ismet Gavrankapetanović i član Belma Kapo. Iako se špekulisalo da će i Gavrankapetanović biti kandidat za direktora KCUS-a on je demantirao takvu mogućnost.

 

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više