Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

OPRAVDANO?! Škola zabranila učenicima muslimanima da se javno mole jer to provocira druge učenike

Jedna srednja škola u gradu na zapadu Njemačke zabranila je učenicima muslimanima da se javno mole, kazavši kako su svi vjerski obredi povezani s njima “provokativni” za druge učenike, što je pokrenulo usijanu debatu o slobodi vjeroispovijesti u ovoj državi

Spomenuta škola u Wuppertalu u februaru je poslala obavijest nastavnicima zatraživši od njih da “identificiraju” i administraciji “prijave” sve slučajeve da se učenici muslimani mole u prostorijama škole.

Nekoliko nastavnika i učenika prijavilo je da se osjećaju pod pritiskom zbog ponašanja učenika muslimana, kako je glasnogovornica regionalne administracije Wuppertala u četvrtak rekla novinskoj agenciji dpa.

“U posljednjih nekoliko sedmica primijećeno je da se učenici muslimani mole, što je sasvim vidljivo drugima, na što ukazuje ritualno pranje u toaletima, prostiranjem sedžada (molitvenih prostirki) i to što su učenici izvodili određene kretnje tijelom. To nije dozvoljeno”, pisalo je, navodno, u obavijesti.

Ova obavijest postavljena je prošle sedmice na Facebook, izazvavši ljutitu reakciju pojedinih korisnika društvenih mreža, koji su napali ovu odluku škole.

Nakon što su im upućene kritike, općinske vlasti kazale su da je izbor riječi bio “nesretan” te da je škola samo namjeravala razgovarati s učenicima muslimanima o rješenju koje bi im omogućilo da obavljaju molitvu, izvijestio je u četvrtak njemački Bild.

Vlasti kažu da je školi, međutim, po zakonu dozvoljeno da spriječi ljude “da se mole na provokativan način”.

Regionalna administracija podržala je stav škole.

“Zabrana provokativnog obavljanja molitve u javnom školskom prostoru trebala bi promovirati mirnu koegzistenciju i mir u školi”, rekli su iz administracije.

Zabrana obavljanja molitve u školi uvedena je u vrijeme kad u Njemačkoj, koja je primila više od 1,1 milion izbjeglica i migranata iz većinskih muslimanskih zemalja, jača antiislamski i antiimigracijski sentiment.

Desničarska i populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja je na nedavnim izborima ostvarila velike uspjehe, sada je usvojila antiislamski stav u sklopu svog novog manifesta.

Komentirajući potez ove škole u objavi na Facebooku, ogranak AfD-a iz Wuppertala nazvao ga je “zanimljivom” i “razumnom” mjerom.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više