Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Otvoreno pismo reisu Kavazoviću: Može li se biti musliman ako nisi u(z) SDA?

Kavazović

Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću grupa građana “Tražimo pravdu” poslala je otvoreno pismo u kojem se pitaju “Ko dopušta SDA u Visokom da zloupotrebljava Islamsku zajednicu?”.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani i uvaženi reisu-l-ulemo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Huseine ef. Kavazoviću,

pišemo Vam ovo pismo zgroženi događajima i stvarima koje se dešavaju unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno Medžlisa Islamske zajednice Visoko.

Jučer, 19. septembra 2020. godine, u mjesto Kološići nedaleko od Visokog, u haremu navedene džamije održan je predizborni skup Stranke demokratske akcije, kandidata za gradonačelnika Visokog Mirze Ganića i monogobrojnih kandidata za Gradsko vijeće Visoko. Sve ove tvrdnje potvrđuje i fotografija koju vam šaljemo u prilogu ovog pisma.

Pitamo se uvaženi efendija Kavazoviću, ko je dopustio imamu džamije u Kološićima Adnanu Muratoviću, da dopusti skup jedne političke partije u haremu, te da istom prisustvuje i lobira za SDA-ovce?

Pitamo se uvaženi efendija Kavazoviću, da li efendija koji je uposlenik Islamske zajednice u BiH, zna za Odluku Rijaseta IZ koja je donesena 28. augusta 2002. godine, a u kojoj se navodi:

1. Islamska zajednica ne promovira ni jednu političku stranku, a nosioci vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici ne mogu obnašati nikakvu političku funkciju.

Imam je jedan od nosilaca vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici, pa shodno spomenutoj Odluci, ne može istovremeno biti imam i obnašati neku političku funkciju. Treba se opredijeliti za jedno ili drugo polje djelovanja.

Pitamo se uvaženi efendija Kavazoviću, da li islam dopušta ovakve skandale i ispade ili je tačna ona narodna priča da su pravi muslimani u SDA, te da ne možeš biti musliman ako nisu u(z) Stranku demokratske akcije.

Pitamo se uvaženi efendija Kavazoviću, da li mi izdvajamo svoj novac za Islamsku zajednicu da bi imami mogli promovisati SDA u džamijama?

Pitamo se uvaženi efendija Kavazoviću, da li ste vi pobornik ovakvih postupaka i da li ćete sankcionisati ovog imama?

Selam i svako dobro Vam Želimo!”.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više