Fresh Press portal
Svijet Vijesti

Ova zemlja ima 95 miliona ljudi, a samo je 35 umrlo od korona virusa

Korona

U januaru, kada je Vuhan objavio prvu smrt od korone, Vijetnam je pooštrio kontrolu granica i aerodroma kad su u pitanju putnici iz Kine.

Uveče, 7. marta 2020. godine dobio sam e-mail od upravnika poslovne zgrade u kojoj radim u središtu Hanoija. Rečeno mi je da je otac Ngujen Hong Nhunga, 17. pacijent s kovidom-19 u zemlji i prvi u gradu, večerao na trećem spratu zgrade. Iako je dva puta na testu bio negativan na virus, upravnici zgrade prijavili su njegovu prisutnost vlastima. Izolovano je sedam radnika koji su bili u kontaktu s njim i zgrada je odmah očišćena dezinfekcijskim sredstvom”, piše za Guardian Tran Le Tuj iz Centra za medija i razvojne inicijative Vijetnama…

Do danas je Vijetnam, zemlja koja broji 95 miliona stanovnika, zabilježio tek 35 smrtnih slučajeva od novog korona virusa.

“Odgovor moje poslovne zgrade bio je tipičan za agresivnu strategiju traženja kontakata koju je zemlja usvojila od početka pandemije. Tokom prve faze, vlada je uspjela brzo i sveobuhvatno da prekine sve puteve prenosa virusa. Svaka zaražena osoba bila je hospitalizovana. Osobe u kontaktu s njima pronađene su do četvrtog sloja i izolovane. Njihove domove i četvrti vojska je stavila pod lokalnu blokadu i dezinfikovala. Zemlja se zapravo ponašala kao da se radi o biološkom ratu.

Vijetnam je, objašnjava Le Tuj, imao sve elemente za katastrofu kovida-19. Granica s Kinom proteže se na 1.300 kilometara, puno neformalne trgovine odvija se tajnim planinskim stazama, a zemlja ima nedovoljno razvijen zdravstveni sistem, iako dobro funkcioniše. Dakle, osim traženja kontakata, zašto je Vijetnam bio toliko dobar u suočavanju s pandemijom?

Glavni razlog je možda način na koji je vlada depolitizovala pandemiju, tretirajući je čisto kao zdravstvenu krizu, omogućivši uspješno upravljanje epidemijom. Nije bilo političkog motiva da vladini službenici prikrivaju informacije, jer im niko ne bi prijetio ako bi se u njihovom području pojavili pozitivni slučajevi koji nisu uzrokovani njihovim greškama.

“Nisam čuo ni za bilo kakvu vjersku opoziciju vladinoj strategiji. Budući da je direktor centra za kontrolu bolesti u Hanoiu uhapšen zbog sumnje na korupciju u vezi s kupovinom kompleta za testiranje, a mali trgovci dobijaju novčane kazne za prekomjereno povećavanje cijena maski, vlada je jasno dala do znanja da se javno zdravstvo ne može povezati s komercijalnim interesima.

Drugi je razlog taj što Vijetnam dobro poznaje Kinu – nakon izbijanja SARS-a 2003. godine, Vijetnam je svjestan da bi kineske vlasti mogle da pokušaju da umanje razmjere problema.

U januaru, kada je Vuhan objavio prvu smrt od korone, Vijetnam je pooštrio kontrolu granica i aerodroma kad su u pitanju putnici iz Kine. Ovo nije bila laka odluka, s obzirom na to da prekogranična trgovina s Kinom čini značajan dio vijetnamske ekonomije. Kada su u Vijetnamu otkriveni prvi slučajevi kovida – otac i sin iz Kine – preduzete su mjere predostrožnosti čak i strože od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući zdravstvenu deklaraciju i nadzor temperature na svim graničnim prelazima i zaustavljanje letova za i iz Vuhana.

Pripreme za pandemiju sprovodile su se nedelju dana prije nego što je zaraza službeno proglašena međunarodnim javnozdravstvenim problemom i više od mjesec dana prije nego što je WHO kovid-19 proglasio pandemijom.

Vlada je takođe odlučila da prigrli slobodu informisanja o pitanjima vezanim uz Kovid. Iako su vijetnamski mediji u državnom vlasništvu i imaju ideološku kontrolu sličnu onoj u Kini, oni mogu slobodno da izveštavaju o pandemiji. Kad je član središnjeg teorijskog veća središnjeg odbora, zapravo mozak Komunističke partije Vijetnama, zaražen virusom na putovanju u Veliku Britaniju i rizikovao da zarazi ministra za planiranje i investicije koji je bio u istom letu kao i on, objavljene su lokacije po kojima se kretao radi traženja kontakata. Ovo je bila još jedna lekcija naučena iz iskustva sa SARS-om.

Moto prve faze bio je da se, ako ostanemo živi, pitanjima bogatstva i ekonomije možemo baviti kasnije. Obični ljudi jesu patili, najviše radnici na određeno: kad god ovih dana naručim Grabkar (verzija Ubera za jugoistočnu Aziju), vozilo koje stigne uvijek je novije i skuplje od onoga na što sam navikao; kako mi je vozač objasnio, oni koji su me prije vozili u svojim jeftinijim automobilima morali su da ih prodaju kako bi preživjeli, a na tržištu su ostali samo oni s dubljim džepovima.

Ali sada je vlada svoju anti-kovid strategiju preusmjerila prema ekonomiji. Taktika drugog talasa je sofisticiranija. Traženje kontakata i dalje je brzo i agresivno, ali zaključavanje i izolacija su selektivniji; otvoreni su međunarodni letovi za strane radnike, poput inženjera iz južnokorejskog LG-a, koji su potrebni da bi ekonomija funkcionisala.

Za sada se čini da je Vijetnam odagnao prijetnju drugog talasa.

Pred nama će biti izazovi – prodavnice i hoteli u najfinijim ulicama Hanoia i Ho Či Min Sitija ostaju prazni, a Južna Koreja, jedan od najvećih vijetnamskih investitora, forsira da skrati vrijeme za obaveznu izolaciju stranih radnika. Ali, s obzirom na to da je Vijetnam jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja trenutno bilježi pozitivan rast BDP-a, navodna primoranost da se bira između ekonomije i javnog zdravlja, što razmatraju zemlje širom svijeta, čini se posve pogrešnom nedoumicom”, zaključuje Taj, prenosi “PRESS“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više