Fresh Press portal
BIH Vijesti

Ovo je bosanska heroina kojoj su ubili sina: “Prestala je da se smije, ali i danas čuva ognjište”

Heroina

Fikreta Brdar – Zejnić, Krajiškinja, iz Donje Ljubije kod Prijedora, nastanjena u Sanskom Mostu, na Facebooku je objavila status u kojem je na poseban način opisala svoju majku Fikru Brdar.

Njena kratka emotivna priča o hrabrosti, snazi i ponosu žene, bosanske heroine, među Fikretninim prijateljima na društvenim mrežama izazvala je dirljive reakcije.

Poseban pečat Fikretinoj priči daju fotografije njene majke čiji autor je fotograf Ahmet Rešidović iz Donje Ljubije.

Brdar – Zejnić je svojoj priči o majci Fikri dala naslov: „Ljubijska heroina“.

Majka! Najmoćnija riječ. A, moja majka je još moćnija. Zaista jeste. Žena, koja je rodila sedmero djece. Žena čija su djeca uvijek bila čista, oprana, opeglana… Žena koja je stizala sve. Biti kuharica, zemljoradnik, učiteljica, doktorica i još mnogo toga. Žena u čiju su kuću dolazili svi poznati i nepoznati ljudi, da bi se družili sa majkom i jeli njenu maslenicu. Žena koja i danas, u 78. godini života, obrađuje baštu, ima kokoši, čuva ognjišta svoje djece… Žena kojoj su ubili sina ispred kućnih vrata. Koja je mjesecima odbijala da jede, želeći da ode sa svojim sinom. Žena koja je prestala da se smije. I, danas, kada uspijem da joj izmamim osmijeh, danima me drži to ushićenje. Sretna sam što je imam i što sam kći takve žene. Kažu, u našoj vjeri je zabranjeno imati idola…. Ljudi, moj idol je je moja Majka – napisala je Fikreta Brdar – Zejnić.

Crnobijela fotografija majke Fikre Brdar, autora Ahmeta Rešidovića, na društvenim mrežama američke fotografske stranice „B&W Planet“ proglašena je najboljom fotografijom dana i sedmice, piše Azra.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više