Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ovo je najbolji odgovor zašto Sarajevo za vikend ide u lockdown

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, donijela odluku kojom se od petka u 20 sati pa do ponedjeljka do 7 sati zabranjuje rad svim poslovnim subjektima, izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova i javnog prijevoza, saopćio je premijer KS Edin Forto.

Dodao je kako je ugostiteljskim objektima u navedenom periodu dozvoljena isključivo djelatnost dostave hrane i to do 23 sata.

Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike.

Premijer Forto je naglasio kako su sve ranije saopštene mjere i dalje na snazi.

Zbog čega Kanton Sarajevo ide u blagi lockdown za vikend?

Prvi i najvažniji podatak – u Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirana je 451 novooboljela osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 311 naših sugrađana.

Od ovog broja novozaraženih, njih 294 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, u ponedjeljak je preminulo devet pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. prenosi Radiosarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 456 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 759 pacijenta.

Kapaciteti Opće bolnice ali i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu skoro su ispunjeni do posljednjeg mjesta.

Prema zvaničnoj statistici, trenutno se u Kantonu Sarajevo nalazi 429 hospitaliziranih osoba zbog koronavirusa.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo (KCUS) smješteno je 309 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 120 osoba. prenosi Radiosarajevo

Jedanaest pacijenata koristi pomoć respiratora.

U Kantonu Sarajevo je 3.156 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i dalje pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više