Fresh Press portal
BIH Vijesti

Ovo su lijekovi protiv koronavirusa koje će BiH dobiti kao pomoć

Ministarstvo civilnih poslova BiH finalizira procedure za donaciju lijekova namijenjenih Bosni i Hercegovini, a na prijedlog kompanija koje su izrazile potrebu da pomognu BiH u doba pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U toku je potpisivanja ugovora o donaciji sa sljedećim respektabilnim farmaceutskim tvrtkama: “Bayer”, “Sandoz”, “Zada Phaarmaceuticals” i “Sanofi”. “Sanofi” je pripremio 16.020 tableta, odnosno 267 pakiranja lijeka “plaquenil” od 200 miligrama. Kompanija “Zada Pharmaceuticals” donirat će lijek “malcovir” (hidroksihlorohin sulfat) film tabete 200 mg x 30” – navedeno je u saopćenju.

“Zada” će lijekove donirati zdravstvenim ustanovama u BiH direktnom distribucijom.

Kompanija “Sandoz” donirat će 22.800 tableta “hydroxychloroquine sulfata”, što prema standardima, obuhvata 1.900 pacijenata, dok će “Bayer” donirati novčana sredstva u iznosu od 10.000 eura, koji će ravnomjerno biti raspoređeni krajnjim korisnicima” – dodaje se.

Svi administrativno-pravni aspekti ove aktivnosti bit će završeni po dobivanju saglasnosti, a nakon toga se očekuje i isporuka doniranih medicinskih potrepština, kao i uplata novčane pomoći.

Povezani članci

Uklonjeni kipovi sa fontane u Vitezu: Umjesto njih, postavljena tabla na kojoj piše “… i mirna Bosna”

E.H

Je li upalila švedska strategija?

E.H

Pronađeno rješenje za proslavu matura u BiH

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više