Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

PA DO KADA…? Izvjesna opasnost od novog terorističkog napada

Britanskia premijerka Theresa May podigla je nivo prijetnje od terorizma na “kritičan”, prvi put od 2007. godine, što znači da je neposredna opasnost od novog napada skoro izvjesna, piše “Guardian”.

Mayova je rekla da je vojska raspoređena na ulice Britanije kao pomoć policiji jer je moguć drugi teroristički napad nakon onoga u Manhetseru kada su poginule 22 osobe. Podizanje nivoa uzbune na “kritičan” znači da, ne samo da je novi napad veoma moguć, već je i izvjestan.

Ona je rekla da neće da izaziva paniku među ljudima, ali će vojska i policija biti raspoređeni na javnim mjestima i ključnim lokacijama pod policijskom komandom. Prema njenim riječima, ne može se odbaciti opcija da je napadač Salman Ramadan Abedi bio dio terorističke grupe. Ipak, Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rudd izjavila je danas da Salman Abad najvjerovatnije nije djelovao sam.

Rudd je rekla da je Velika Britanija privremeno podigla nivo opasnosti od terorizma na maksimalan i dodala da je napadač bio poznat bezbjednosnim službama, navodi BBC.

Dan nakon terorističkog napada, britanska policija privela je u Londonu muškarca zbog sumnje da je pripremao drugi teroristički napad. Muškarac je uhapšen na londonskom aerodromu Stansted pod sumnjom da je pripremao teroristički napad, saopštila je danas policija.

“Pripadnici policijske komande za borbu protiv terorizma uhapsili su 37-godišnjeg muškarca na aerodromu. On je pokušavao da se ukrca na let za Tursku”, saopštila je policija.

U međuvremenu, objavljuju se imena i identiteti žrtava. Bračni par iz Poljske poginuo je u samoubilačkom bombaškom napadu u Manchesteru, rekao je danas šef poljske diplomatije Vitold Waszczykowski. “Roditelji su poslije koncerta došli po svoje kćerke i, nažalost, imamo informaciju da su mrtvi. Djeca su bezbjedna”, rekao je Waszczykowski radiju “RMF FM”.

Još jedan muškarac iz Poljske povrijeđen je usljed eksplozije i operisan je.

Ranije je identifikovano pet žrtava napada u “Manchesterskoj areni”, a riječ je o državljankama Britanije uzrasta osam, petnaest, osamnaest, dvadeset osam i trideset dvije godine.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više