Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Parlament Federacije BiH: Zastupnici odbili proglasiti stanje prirodne nesreće

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj online sjednici nije prihvatio prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće u ovom bh. entitetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

To je bio prijedlog zastupnika Demokratske fronte čiji je cilj lakše rukovođenje pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Prethodno je usvojeno nekoliko zaključaka Odbora za zdravstvo koji se odnose na veću kontrolu mjera i uvođenje PCR testa na granicama Bosne i Hercegovine.

Na sjednici se također glasalo i o zaključcima koje su predložili zastupnici drugih političkih partija.

Od 19 zaključaka SDP-a usvojena su tri, a podršku zastupnika u FBiH dobio je i prijedlog da se ograniče marže na sve lijekove i imunološke i vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze pandemijom koronavirusa.

Odobren je i prijedlog da u raspodjeli novca s federalnog nivoa, sve bolnice u Federaciji dobiju svoj dio, shodno mjerama koje prakticiraju, budući da sve učestvuju u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Većinom glasova je također odobreno da federalna vlada omogući nabavku PCR laboratorija kantonima koji nemaju takve laboratorije.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više