BIH Vijesti

PEJANOVIĆ: Građani BiH na lokalnim izborima prepoznali su važnost lokalne samouprave

Pejanović

Mirko Pejanović, profesor i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, smatra da su građani BiH na lokalnim izborima u BiH, 2. oktobra, prepoznali važnost lokalne samouprave

Govoreći na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu o temi “I pored svega, jača građanski demokratski potencijal”, Pejanović je rekao da je rezultate lokalnih izbora u BiH odredilo više društvenih konteksta. Među njima je posebno istakao socijalno-ekonomski kontekst koji je nazvao nepovoljnim, te radikalizaciju međuetničkih odnosa u BiH.

“Društveni kontekst u kojem su provedeni izbori je i ponovna radikalizacija međuetničkoh odnosa u BiH, uvođenje radikalne nacionalističke retotike iskazane kroz referendum o danu Republike Srpske, 9. januar, i pored zabrane Ustavnog suda BiH. Pokazalo se da je to bilo jedno ‘prvo poluvrijeme’ za provođenje lokalnih izbora. Ono što je važno reći je da su građani, i pored ovakog stanja, izašli na izbore, ali je izašlo samo njih 53,83 posto u cijeloj zemlji. To govori da su građani opterećeni nezadovoljstvima. Oni su zapravo svojom malom izlaznošću pokazali da su nezadovoljno socio-ekonomskim stanjem i metodom vladanja vladajućih stranaka u oba entiteta”, naglasio je Pejanović.

I pored najava da će građani BiH dati glasove kandidatima vladajućih stranaka, veliki dio glasova osvojili su kandidati iz opozicionih partija kao i nezavisni kandidati, podsjetio je Pejanović.

Prema njegovim riječima, takav podatak znači da su građani odabrali “alternativu koja im može donijeti više u težnji za boljim životom naspram partija koje su na vlasti godinama”.

“Opozicione stranke u oba bh. entiteta dobile su izbore u značajnim većim gradskim centrima kao što su Tuzla, Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bijeljina, Gradačac, Domaljevac, Zavidovići, Maglaj i drugi. Što se tiče nezavisnih kandidata, dobili su podršku u Zenici, Visokom, Bugojnu, Općini Stari Grad Sarajevo, Općini Goražde, Kalesiji… Tako su odabrali alternativu. Građani su izabrali i pluralna gradska vijeća, tu su primjer Zenica, Bijeljina, Goražde, Livno”, rekao je Pejanović.

Kao primjer je naveo Zenicu sa sedam stranaka u gradskom vijeću, Bijeljinu sa devet, Goražde sa 11 i Livno sa šest.

“Lokani nivo vlasti je najbliži građanima i on je po tom osnovu najvažniji nivo vlasti. Stalno je u dometu građana i stalno je u komunikaciji sa građanima. Zato su građani bez obzira na ishod izora u procesu biranja lokanih vlasti zainteresovani da kandidati posjeduju odgovornost za opće dobro građana, za obavljanje lokalnih i javnih poslova i da imaju moralni integritet”, zaključio je Pejanović.

Na Krugu 99 govorio je i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić koji je na proteklim lokalnim izborima obnovio svoj mandat.

Prema njegovim riječima, četiri su bitne oblasti koje se vežu za prethodne izbore u BiH.

“To je, prije svega, građanska hrabrost, zatim poznavanje Zakona o lokalnoj samoupravi, utjecaj medija u samoj predizbornoj kampanji i Evropska povelja u lokalnoj samoupravi”, rekao je Hadžibajrić.


Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajte Prihvatam Pročitaj više

bitcoin haberleri uşak escort ilbet yabancı dizi izle