Fresh Press portal
Svijet Vijesti

Pentagon: “Koronavirus nije napravljen u kineskoj laboratoriji”

Mark Milley, komandant Združenog štaba Vojske Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da nema dokaza – za sada – da je koronavirus proizveden u kineskoj laboratoriji.

Masa dokaza do sada ukazuju na to da se radi o prirodnoj mutaciji”, izjavio je on.

Njegov istup dolazi nakon što je The Washington Post objavio dokumente Stejt departmetna iz 2018. godine. U njima diplomate upozoravaju na stanje u Institutu za virologiju u Vuhanu, Kina (WIV). U povjerljivim depešama stojalo je da ta institucija „ima ozbiljne nedostatke”.

Nema uvježbanih tehničara, a da istraživači moraju pažljivo raditi u ovoj visoko zarazmoj laboratoriji”, citirao je američki dnevni list diplomate.

U dokumentima koje je The Washington Post objavio navode se i molbe da SAD pomognu WIV. No, to se nije desilo, jer je predsjednik Donald Trump u to vrijeme smanjio izdvajanja i za Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti CDC) SAD.

Tekst iz The Washington Posta dolazi u vrijeme kada američka administracija krivicu za izbijanje pandemije nastoji adresirati Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Milleya je na poziciju komandanta imenovao Trump.

Nije iznenađenje da se zanimamo za ovo. Pregledali smo jako puno obavještajnih informacija, svjesni smo puno glasina i špekulacija u brojnim medijima i na blogovima… pažljivo smo sve razmotrili. U ovom momentu mogu samo reći da još nismo donijeli konačni zaključak. Ali, jako puno dokaza ukazuje da se radi o prirodnom virusu. No, još nismo sasvim sigurni”, rekao je Milley novinarima na brifingu u Pentagonu.

Većina naučnika smatra da je koronavirus nastao u tijelu slijepog miša, te da je prenesen na čovjeka.

The Lancet, specijalizirani medicinski magazin, objavio je istraživanje kojim je pokazano da je od 41 testirane osobe zaražene koronavirusom, njih 27 bilo direktno izloženo pijaci divljih životinja u Vuhanu. No, čovjek koji je označen kao prvi izvor koronavirusa na pijaci nije bio, prenosi “Raport.ba“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više