Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Penzioneri odustaju od povećanja penzija: Zahtjev je nepravedan i nerealan

Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH i Predsjedništvo Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH sastat će se sutra prijepodne i razgovarati o mogućnosti revidiranja svog zahtjeva za povećanje za 10 posto svih penzija u FBiH počev od avgustovske penzije.

Vlada FBiH je nedavno jasno poručila da nema novaca za povećanje svih penzija za 10 posto, a nakon čega su uslijedile pripreme za proteste upozorenja penzionera 14. septembra.

Kompromis i nepravda

– Mi od one sjednice Vlade FBiH (kada je zaključeno da nema para za povećanje od 10 posto; op. a) razmišljamo kako pronaći kompromis, kako popraviti teško stanje, posebno pojedinih grupa penzionera i došli smo na ideju, na osnovu zahtjeva s terena, da je naš zahtjev da se svim penzionerima poveća penzija nepravedan i nerealan, jer bi neko dobio 32 KM povećanja, a neko 217. Zato sam uputio zahtjeve predsjedniku naše Skupštine, članovima Izvršnog odbora, Predsjedništvu Saveza županijskih udruga da se sastanemo, održimo sjednicu i pokušamo se dogovoriti o revidiranju naših zahtjeva, da vidimo hoće li se prihvatiti ideja da ipak razmislimo drukčije i ponudimo nešto Vladi što bi ona eventualno mogla prihvatiti prije nego što krenemo u proteste, kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH za Oslobođenje.

Rapa nije htio izlaziti sa detaljnim prijedlogom revidiranih zahtjeva dok se čelništva saveza ne odrede oko toga, ali je za Oslobođenje kazao da se radi o zahtjevima koji bi se odnosili na povećanje penzija za najugroženije kategorije, onih penzionisanih do kraja jula 1998. i one penzionisane do kraja 2007.

Vladina obaveza

Kako god, penzioneri ne odustaju od zahtjeva da se što prije donese novi zakon o PIO, a uz koji su njihovi zahtjevi itekako vezani. S obzirom na dosadašnju sudbinu novog zakona o PIO, očekivanja penzionera djeluju previše optimistična. Novi zakon je, podsjetimo još jednom, dva puta obaran u Parlamentu FBiH u samoj završnici njegovog usvajanja, a nakon toga se još nikad nije našao ponovo pred Vladom FBiH kako bi po treći put bio upućen u parlamentarnu proceduru.

– Tražićemo razgovor sa premijerom i tražiti od Vlade da se ne igra na način da šalje zakon u Parlament FBiH ako nije sigurno da će ga bar većina podržati. Vlada mora preuzeti na sebe obavezu da zakon bude što prije u Parlamentu i da je za njegovo usvajanje osigurana potrebna većina glasova u oba doma, kao i to da zakon najkasnije stupi na snagu 1. januara 2018, kaže Rapa.

On pojašnjava da, ukoliko se rukovodstva saveza dogovore sutra o revidiranim zahtjevima, oni će odmah biti upućeni Vladi FBiH, te će tražiti sastanak s premijerom.

Ukoliko od Vlade FBiH ne bude nikakvog odgovora najkasnije deset dana do datuma predviđenog za proteste, a to je još 14. septembar, nastavlja se organizacija protesta.

Ipak, tek će se sutra na sastanku znati da li će rukovodstva saveza i prihvatiti mogućnost revidiranja dosadašnjih zahtjeva.

Izvor: Fokus.ba

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više