Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Plate državnih policajaca ne prelaze 900 KM, nemaju dodatke, osiguranje, sistematske preglede

Povodom odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine na posljednjoj održanoj sjednici na kojoj je donesena Odluka o otvaranju sedam novih diplomatskih predstavništava Bosne i Hercegovine u vrijeme pandemije i finansijske krize zbog koje uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine nisu u mogućnosti povećati osnovicu za 4,5% koja bi donijela povećanje najvećem broju zaposlenih u iznosu od 30 do 60 KM iz Sindikata SIPA-e iznose sljedeće podatke.

“Prema osnovici za obračun plate zaposlenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima  usvojenoj od strane Vijeća ministara u januaru ove godine plaće bh. ambasadorima su u rasponu od 5.000 do 7.500 KM, zavisno od predstavništva. Najviša osnovica je u Tokiju, Japan, i iznosi 1.832 KM. Kada se osnovica pomnoži s koeficijentom od 4,20, koliko isti iznosi prema Pravilniku Vijeća ministara za ambasadore, dođe se do podatka da je plaća ambasadora u Tokiju 7.500 KM.

Najniža osnovica je u Bukureštu, Rumunija, i iznosi 1.106 KM, ali, bez obzira i na ovu osnovicu, plaća iznosi i do 4.654 KM. Osim Japana, enormne osnovice su i u Švicarskoj, Ženevi i Bernu, gdje BiH ima svoja predstavništva. U ovoj državi osnovica ambasadoru iznosi 1.700 KM. Međutim država ambasadorima plaća i smještaj, kao i brojne naknade i dodatke na plaću. To su dodatak na djecu, dodatak za školovanje djece, dodatak za supružnika šefa DKP-a, čime pojedini mjesečno iz budžeta dobiju i po skoro 10.000 KM, prenosi “Patrija“.

U Pravilniku o plaćama, dodacima i naknadama osoblja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH stoji da oni koji imaju djecu školskog uzrasta, ili čak i na fakultetu, imaju pravo na troškove školarine po djetetu do 5.000 američkih dolara. Ako je supruga nekog diplomate aktivna u zemlji prijema, onda on na osnovu toga dobiva naknadu u visini od 20 posto osnovice za obračun plaće”, navode.

U isto vrijeme zaposleni sa srednjom stručnom spremom u policijskim organima Bosne i Hercegovine rade za platu od 665,00 KM. Najveći broj policijskih službenika u Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i SIPA-i sa osnovnom platom 665,00 KM koja uz policijski dodatak iznosi 897,00 KM.

“Prema Zakonu o platama u institucijama Bosne i Hercegovine policijski službenici i zaposlenici nemaju dodatke na djecu, na školovanje, na nezaposlenog bračnog druga, NEMAJU čak ni osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, NEMAJU sistematske preglede a nose oružje, NEMAJU pravo na obračun penzija kao i svi drugi policijski službenici u državi i NEMAJU još mnogo toga ali NEMAJU ni podršku nadležnih u ovoj državi da imaju barem dio onoga što ih sljeduje i što bi im morali omogućiti.

Iz svega ovoga proizlazi da nam u borbi protiv korona virusa nisu potrebni uposleni u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine ali su ovom narodu veoma potrebne Ambasade u Brazilu, Keniji, Alžiru ….uposleni u ovim ambasadama će nam najvjerojatnije  granicu štititi od migranata, brinuti se o sigurnosti naših političara, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela i vjerojatno pomoći da se izborimo sa pandemijom a država će ih pošteno platiti i školovati njihovu djecu za našu ih očito nije briga jer o uposlenim u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine nijedan saziv Vijeća ministara ne vodi računa”, navodi se u reakciji Sindikata SIPA-e.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više