Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Počele pripreme za proslavu neustavnog dana RS – 9. januara

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao danu RS, u manjem bh. entitetu su počele pripreme za njegovu proslavu.

Iz kabineta entitetske predsjednice Željke Cvijanović su saopćili da će danas predsjedavati “prvom sjednicom Organizacionog odbora za proslavu dana RS – 9. januara“.

Bošnjački predstavnici u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao dana RS, piše “Avaz“.

Isticali su da, prema mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. dan RS predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

Odluka o neustavnosti 9. januara, dana RS prije nekoliko mjeseci je stupila na snagu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više