Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Počeo štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je započeo štrajk zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS i neispunjavanja zahtjeva članstva Sindikata, piše agencija Patria.

Štrajk se održava u prostorijama osnovnih sindikalnih organizacija, tačnije 15 ustanova, ali bez Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kako je saopćeno iz Sindikata, štrajk se organizuje isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika te se traži 2,75 KM neto satnica u oblasti zdravstva za područje KS, trenutno važeći koeficijenti složenosti poslova ostaju neizmijenjeni, definisanje datuma početka primjene Kantonalnog Granskog kolektivnog ugovora na način da se primjenjuje narednog mjeseca od mjeseca u kome bude potpisan.

Važno je istaći da će hitni pacijenti imati medicinsku skrb za vrijeme trajanja štrajka.

Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu KS navodi da se godinama razgovaralo sa predstavnicima poslodavaca, resornim Ministarstvom zdravstva koje nikada nije bilo iskreno zainteresovano za poboljšanje materijalnog položaja radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

– Svojim postupcima u vidu razvlačenja, obmanjivanja i neispunjavanja obećanja, registrovanjem novih sindikata izazvali su nezadovoljstvo kod radnika u djelatnosti zdravstva u Kantonu Sarajevo.

ČITAJ VIŠE: Sebija opet vraća pacijente sa KCUS-a – Ne rade aparati, nema reagensa, pacijenti u panici

Na kraju Sindikat obavještava građane, pacijente i radnike u javnim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo da će sa svoje strane poduzeti sve zakonima i drugim aktima propisane radnje kako bi se zaključio Kantonalni kolektivni ugovor koji neće ugroziti dosada stečena prava radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više