Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Policija sumnja da je grupa povezana s ISIL-om planirala nasilje u Džakarti

Štab indonezijske nacionalne policije sumnja da je grupa povezana s Islamskom državom iskoristila mirne masovne demonstracije 21. i 22. maja pred uredom Izbornog nadzornog tijela (Bawalu) u Džakarti.

– Policija je došla do informacije nakon hapšenja dvojice osumnjičenih izvan Džakarte. Oni su dio Islamskog reformskog pokreta (Garis), grupe koja je svojevremeno objavila podršku Islamskoj državi – izjavio je policijski generalni inspektor Mohammad Iqbal na konferenciji za novinare u četvrtak u Džakarti.

Na osnovu informacije od dvojice osumnjičenih, oni su namjeravali da provode džihad na demonstracijama 21. i 22. maja, izjavio je  Iqbal, prenosi indonezijska novinska agencija Antara.

– Pronašli smo snažne dokaze – kazao je.

Sudeći po Iqbalu, jedan od osumnjičenih je Abu Bakar Ba’asyir, osuđeni terorista koji je trenutno u zatvoru Gunung Sindur. Grupa je čak slala svoje članove u borbu u Siriji.

Poraženi predsjednički kandidat Prabowo Subianto izjavio je da masovni protesti protiv izbornih rezultata nisu bili pod njegovom kontrolom, saopćio je bivši predsjedavajući Ustavnog suda Mahfud MD.

Policija je prethodno javila da su militanti planirali bombaške napade tokom protesta protiv rezultata predsjedničkih izbora, uvodeći crveno upozorenje od terorističkih napada koje je na snazi u prijestonici od 21. do 25. maja.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više