Fresh Press portal
Početna » Blog » Policija uhapsila novinare CNN-a dok su uživo prenosili proteste iz Minneapolisa
Svijet Video Vijesti

Policija uhapsila novinare CNN-a dok su uživo prenosili proteste iz Minneapolisa

CNN

U petak ujutro, policija je uhapsila novinarsku ekipu CNN-a, dok su uživo prenosili televizijsku reportažu iz Minneapolisa, gdje su u toku bili protesti zbog smrti Georgea Floyda.

Ekipi, uključujući dopisnika Omara Jimeneza, stavljene su lisice i privedeni dok je Jimenez uživo izvještavao.

Policija je ekipi rekla da su uhapšeni, jer im je rečeno da se kreću, a nisu, jedan član ekipe CNN-a prenio je.

Novinar CNN-a i njegov produkcijski tim uhapšeni su jutros u Minneapolisu zbog obavljanja svojih poslova, uprkos tome što su se identificirali – očito kršenje njihovih prava iz Prvog amandmana. Vlasti u Minnesoti, uključujući guvernera, moraju odmah osloboditi trojicu zaposlenika CNN-a” stoji u uzjavi CNN-a.

Jimeneza se moglo vidjeti kako drži svoju značku CNN-a dok je izvještavao, identificirao se kao novinar i rekao službenicima da će se ekipa preseliti gdje god im kažu. Jedan policajac uhvatio ga je za ruku dok je Jimenez razgovarao, a zatim mu stavio lisice.

Možemo se preseliti gdje vama to odgovara. Izvještavamo uživo. Vratite nas tamo gdje nas želite. Nećemo vam biti na putu – gdje god želite (izaći ćemo)“, kazao je Jimenez prije nego što su ga odveli.

Upravo smo se sklonili s vašeg puta kada ste napredovali kroz raskrsnicu“, dodao je Jimenez.

Josh Campell iz CNN-a, koji je također bio na tom području, ali nije stajao s ekipom, rekao je da je i njemu pristupila policija, ali da je njemu bilo dopušteno da ostane.

Prestavio sam se … rekli su:” U redu, dozvoljeno vam je da budete u blizini“, prepričao je Campbell, koji je bijelac. “Tretiran sam puno drugačije nego što je bio Jimenez.

Jimenez i ekipa su izvještavali sa mjesta događaja – u blizini gradske policijske uprave koju su demonstranti spalili, a koju su službenici preko noći napustili. Ulicu niže, vatra je gorila u drugoj, četverokatnoj zgradi u kojoj su se nalazili restorani.

Preko 100 državnih policajaca u oklopu stiglo je i postrojilo se u blizini područja u kojem se nalazila ekipa CNN-a, u blizini gradske zgrade u ulici East Lake.

Nakon što je fotograf uhapšen, njegova kamera postavljena je na zemlju i nastavila je s prijenosom uživo.

Povezani članci

Policajci koji su pustili pijanca na autoput: “Nismo krivi za smrt vozača”

E.H

Zašto je policija u Sjedinjenim Američkim Državama tako moćna?

E.H

Verbalne uvrede policajca u Mrkonjić Gradu: “Začepi g**no balijsko, sad ću te ja naučiti pameti”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više