Fresh Press portal
BIH Vijesti

Poražavajuća statistika – Zašto su se u BiH u 2018. godini ubile 374. osobe?

Samoubistvo Naide Čičak (22) iz Zenice, koja je odlučila sebi oduzeti život zbog tragične ljubavi, te Ilhane Krak (24) iz Jajca, šokirali su bh. javnost, ali sigurno su alarm za čitavo društvo.

Mevsudin Murtić (24) nije želio više živjeti kada mu je došla tuža zbog kredita, te je skočio sa 17. sprata.

Zašto se mladi ubijaju Avaz je razgovarao sa psihologom Lejlom Šaćirović, koja napominje da se mladima danas nameću standardi koji podrazumijevaju idealan način života, luksuz i raskoš.

Međutim, to može negativno uticati na psihu mlade osobe, koja se još pokušava ostvariti u privatnom i profesionalnom odnosu. Mladi koji padnu u depresiju naglašavaju negativne stvari u svom životu, a minimizuju sve što ih okružuje”, kaže Šaćirović.

Sociolog Dželal Ibraković napominje da su ljudi svakodnevno suočeni s negativnim vijestima iz svijeta i naše zemlje, što u njima stvara strah pred budućnošću.

Mi sve traumatično proživljavamo. Mislim da smo suočeni s negativnim vijestima, sve je katastrofično i neizvjesno. Običan čovjek jednostavno je izgubljen u toj šumi negativnih vijesti, pa kaže ili ću pobjeći ili napustiti ovaj svijet“, kaže Ibraković.

  • U 2018. godini u FBiH 210 samoubistava
  • U 2018. godini u RS 164 samoubistava

Obratiti pažnju na depresiju

Osnovne karakteristike ove bolesti su sniženo, depresivno raspoloženje, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti), osjećaj krivice, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita, piše “ATV“.

Povezani članci

Uklonjeni kipovi sa fontane u Vitezu: Umjesto njih, postavljena tabla na kojoj piše “… i mirna Bosna”

E.H

Pronađeno rješenje za proslavu matura u BiH

E.H

Jedan od najvažnijih datuma za našu zemlju: Danas 28 godina od članstva BiH u UN-u

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više