Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Poražavajući podaci – Čak 35 posto mladih iz BiH želi otići

Odlazak

Na sesiji Kruga 99 o temi “Problem migracija iz BiH” istaknuto je da ta tema mora doći na dnevni red svake vlade i njihovih makroekonomskih i socijalnih politika.

Akademik Muris Čičić naveo je da je u Akademiji znanosti i umjetnosti BiH u 2019. sačinjena studija o migracijama iz BiH u EU s ciljem boljeg razumijevanja tog procesa i eliminacije senzacionalizma.

U BiH dolazi do depopulacije i to ne samo zbog migracija, već i zbog nedostatka demografske politike” – pojasnio je Čičić.

Dodao je da BiH neće samo ostati bez stanovništva ako takav trend bude nastavljen, nego će izgubiti i mogućnost produktivnog iskorištavanja radne snage koja treba stvarati pretpostavke za buduće generacije.

Prof.dr. Adnan Efendić rekao je da u odnosu na situaciju od prije 10 godina sada postoji oko 25 posto onih koji bi napustili BiH privremeno, dok je oko 35 posto onih koji bi trajno napustili zemlju.

Prije 10 godina razlozi za napuštanje zemlje su bili osobni problemi poput nezaposlenosti ili ekonomskog statusa, te u manjoj mjeri okruženje u kojem žive, dok je sada prvenstveno nezadovoljstvo socio-ekonomskim okruženjem” – precizirao je Efendić.

Prof.dr. Melika Husić-Mehmedović kazala je da je za zaustavljanje tog trenda neophodno provođenje opsežnih socio-ekonomskih reformi, te kreiranje stimulativnog okruženja za zadržavanje stručnog kadra.

Također, dodala je da je potrebno stimulirati povratak i razvijati bolju suradnju s dijasporom, kao i promijeniti retoriku koja je sada prisutna u javnom prostoru.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više